Bajke
Alisa u zemlji čuda PDF Štampa
( 183 glasova )
Priče za decu - Bajke
Alisa u zemlji čudaAlisa je rado šetala po poljima i zavirivala u svaki mogući kutak. Tako je jednom sela ispod drveta. Opazila je nekog čudnog zeca koji je gledao nervozno u sat i nekud žurio.
"Kuda to žurite, gospodine?" upitala ga je devojčica. Zec nije odgovrio, samo je brzo nestao u jednoj rupi. Alisa je krenula za njim i ... osetila je da nekud propada. Dugo je tako padala, sve dok na kraju nije stigla do dna. Nije bila ozleđena, pa je pokušala da se uspravi i opazila je neka veoma mala vrata. 
Opširnije... [Alisa u zemlji čuda]
 
Aždaja i carev sin PDF Štampa
( 76 glasova )
Priče za decu - Bajke
Azdaja i carev sinBio jednom car koji je imao tri sina. Jednog dana najstariji carev sin ode u lov... Dok je setao kroz sumu u potrazi za plenom ispred njegovog konja iskoci zec iz grma i poce da bezi. Princ poce da ga juri... Nakon duge jurnjave po sumi zec pobeze u neku pecinu. Princ naravno udje za njim ali umesto zeca u pecini bese azdaja koja ga odmah pojede.
Kako se sin nekoliko dana nije vratio u dvorac kralj se zabrinu pa posla srednjeg sina da potrazi svog brata. I isped njega iskoci zec, princ krenu da ga juri i na kraju jurnjave i njega pojede ona azdaja u pecini.
Opširnije... [Aždaja i carev sin]
 
Baš Čelik PDF Štampa
( 114 glasova )
Priče za decu - Bajke
Baš čelikBijaše jedan car, a imađaše tri sina i tri ćerke.
Kad ga već starost obuzme, dođe vrijeme da umre. Na smrti dozove sinove i šćeri svoje, pa sinovima preporuči da svoje sestre dadu za onoga koji prvi dođe i zaprosi ih. „Podajte", reče, „tako ne bili prokleti". Potom car umre.
Poslije njegove smrti stane zeman po zemanu, dok na jednu noć stane neko na vratima lupati: zadrma se cijeli dvor, neka huka, vriska, pjevanje, sijevanje, bi rekao sama vatra oko dvora sipa. U dvoru se psplašiše i stanu od straha drhtati. Najedanput neko progovori :
- Otvorite, carevići, vrata!
Na to veli najstariji sin carev:
- Ne otvarajte!
Srednji reče:
- Ne otvarajte nipošto!
Ali najmlađi reče:
- Ja ću da otvarim vrata - pa skoči i vrata otvori.
Opširnije... [Baš Čelik]
 
Biberče PDF Štampa
( 121 glasova )
Priče za decu - Bajke
Biberce Bila žena nerotkinja, pa molila Boga da joj da da rodi, makar bilo dete kao biberovo zrno. Bog joj dade po želji, pa rodi muško dete kao biberovo zrno. Iz početka u radosti nije marila što je tolicno dete rodila, ali posle dođe joj žao gledajući drugu decu koja su se s njenim rodila gde narastoše na ženidbu i udaju, a njeno ostalo kao biberovo zrno. Onda okrene u plač i jauk svaki dan. Jedan put dođe joj u san neko i kaže da ne plače više, biće njen sin veliki kao jablan. Iza toga sna ostane vesela, ali ne zadugo, jer malo po tom dođe joj sin i reče da mora ići kud mu je u snu rečeno, i tako on ode a mati ostane plačući.
Opširnije... [Biberče]
 
Čardak ni na nebu ni na zemlji PDF Štampa
( 99 glasova )
Priče za decu - Bajke
Cardak ni na nebu ni na zemljiBio jedan car, pa imao tri sina i jednu ćerku, koju je u kavezu hranio i čuvao kao oči u glavi. Kad devojka odraste, jedno veče zamoli oca da joj dopusti da iziđe s braćom malo pred dvor u šetnju, i otac joj dopusti. Ali tek što iziđe pred dvor, u jedan mah doleti iz neba zmaj ščepa devojku između braće i odnese je u oblake. Braća otrče brže bolje ocu i kažu mu šta je bilo, i kazu da bi oni svoju sestru potražiti.
Opširnije... [Čardak ni na nebu ni na zemlji]
 
Carevo novo odelo PDF Štampa
( 67 glasova )
Priče za decu - Bajke
Carevo novo odeloNekada davno u nekom dalekom kraljevstvu vladao je car koji je vise od svega voleo lepu, modernu i skupocenu odecu na koju je trosio nemereno mnogo blaga. Nikada nije brinuo o svojim sunarodnicima, slugama pa cak ni o svojim najblizima vec samo o kupovini odece.

Jednog dana, u njegovo kraljevstvo stigose dva mladica koji odose kod cara i predstavise se za vrhunske krojace iz dalekog kraljevstva. Car ih odusevljeno primi i odmah zapita:
Opširnije... [Carevo novo odelo]
 
Čarobna violina PDF Štampa
( 64 glasova )
Priče za decu - Bajke
Carobna violinaJednom davno u Indiji življahu sedmorica braće. Svi bejahu poženjeni, ali domaćinstvo je vodila njihova sestra, a ne supruge. Pakosne snahe nisu podnosile vrednu zaovu i rešiše da joj napakoste. Tako se prvom prilikom požališe muževima na njihovu sestru:

-Ona se izbezobrazila, niti okopava vrt sa jasminima, niti seje u polju, već neprestano dangubi kod kuće i pritom ni ručak ne zna zgotoviti kako valja!

Zmije tada podnesoše žrtvu na oltar seoskom duhu i on im zauzvrat obeća ispunjenje želje.

Opširnije... [Čarobna violina]
 
Čarobne jabuke PDF Štampa
( 60 glasova )
Priče za decu - Bajke
Carobne jabukeŽiveo jednom momak kome je sve išlo kao po loju. Novca mu nikada nije falilo, jer je posedovao čarobnu kesu uvek prepunu para. Nikada mu nije nedostajalo ni hrane, jer je bio vlasnik čudotvornog čaršava na kome bi se zgomilala hrpa najprobranijih jela čim bi ga prostro. Uz kesu i čaršav sobom je nosio i magični šešir. Zahvaljujući šeširu čim bi poćeleo da se nađe na nekom mestu on bi se tamo i našao.
Opširnije... [Čarobne jabuke]
 
Crvenkapica PDF Štampa
( 108 glasova )
Priče za decu - Bajke
CrvenkapicaU jednom selu stanovala je mala devojčica. Po maloj crvenoj kapi koju je njena baka sašila za nju komšije je prozvaše Crvenkapa. Jednog letnjeg dana majka joj napuni punu kotaricu kolača i posla je bolesnoj baki u posetu. Crvenkapina baka živela je u susednom selu. Put do bakinog sela vodio je kroz šumu. Idući šumom Crvenkapa sretne vuka. Vuk je bio izelica i odmah bi je zgrabio, ali nije smeo to da učini pribojavajući se drvoseča koji su se nalazili nedaleko odatle. Zato je lukavo zapita kuda ide:
-Idem da obiđem moju bolesnu baku. Mama je napekla kolača i dala mi je da joj ih odnesem.
Opširnije... [Crvenkapica]
 
Čudotvorni prsten PDF Štampa
( 69 glasova )
Priče za decu - Bajke
Cudotvorni prstenBila jedna udovica sa jednim malim sinčićem. Nije imala nigde ništa osim jedne male kućice i jedne bašte. Sirota udovica nije mogla ništa raditi, jer je bila sakata, nego je od milostinje živela i dete hranila. 
Pošto se mališa dokopa snage, reci će jedan dan majci: "Vala, majko, sramota je da mi prosimo kada sam ja, hvala bogu, poodrastao. Nego daj da mi prodamo ono malo baštice pa dakupimo konja, mogao bih ja već drva seci, pa se oboje hraniti, a da drugome ne dodvoravamo." - "E moj sinko", reci će mu mati, "
Opširnije... [Čudotvorni prsten]
 
Ćup zlata PDF Štampa
( 68 glasova )
Priče za decu - Bajke
Cup zlataNekada davno ziveli su siromasni muz i zena na imanju nekog kneza gde su radili po ceo dan a dobijali su para tek da prezive. Sve sto su imali je bila njihova koliba u kojoj su ziveli i jedna mala basta pored kuce na kojoj su sadili krompir. Jedne godine krompir rodi bolje nego ikada do tada pa siromasni covek odluci da ga zakopa u pesak pored kuce kako bi mogao duze da stoji. Tako krenuse oni da kopaju ali nenadano pronadjose neki stari cup... Kad su ga otvorili imali su sta da vide - cup je bio pun zlatnika. Jadni ljudi su bili presrecni jer im se najzad sreca osmehnula. Onda zena rece:
Opširnije... [Ćup zlata]
 
Devojka brža od konja PDF Štampa
( 74 glasova )
Priče za decu - Bajke
Djevojka brza od konjaBila je nekaka djevojka koja nije rodjena od oca i majke, nego je nacinile vile od snijega izvadjena iz jame bezdanje prema suncu ilijnskome, vjetar je ozivio, rosa je podojila, a gora liscem obukla i livada cvijecem nakitila i narijesila. Ona je bila bjelja od snijega, rumenija od ruzice, sjajnija od sunca, da se take na svijetu radjalo nije niti ce se radjati. Ona pusti glas po svijetu da ce u taj i taj dan, na tome i na tome mjestu biti trkija, pa koji je mladic na konju pretece da ce biti njeova. Ovo se u malo dana razglasi po svemu svijetu, te se prosaca skupi hiljade na konjima da ne znas koji je od kojega bolji.
Opširnije... [Devojka brža od konja]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 4

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.