Alisa u zemlji čuda Štampa
( 163 glasova )
Priče za decu - Bajke
Alisa u zemlji čudaAlisa je rado šetala po poljima i zavirivala u svaki mogući kutak. Tako je jednom sela ispod drveta. Opazila je nekog čudnog zeca koji je gledao nervozno u sat i nekud žurio.
"Kuda to žurite, gospodine?" upitala ga je devojčica. Zec nije odgovrio, samo je brzo nestao u jednoj rupi. Alisa je krenula za njim i ... osetila je da nekud propada. Dugo je tako padala, sve dok na kraju nije stigla do dna. Nije bila ozleđena, pa je pokušala da se uspravi i opazila je neka veoma mala vrata.  "Pa ja kroz njih ne mogu da prođem!"uzviknula je.
"Zašto su tako mala?"
"Popi malo ove čarobne tecnosti", reče joj neki miš, "pa ćeš i sama postati mala!"
Alisa ga posluša i naglo se smanji. Bez muke prođe kroz vratašca i nađe se u prekrasnom ali neobičnom vrtu: biljke i pečurke imale su vrata i prozorčiće. Tu je nekakav čudak sa šeširom pripremao gozbu s čajem. Bio je okružen neobičnim društvom. I zec je, naravno, bio stigao.
"Što to slavite?" upita ih Alisa. "Naš je rođendan!" odgovoriše oni.
Onda društvo pređe u vrt ruža. Jedna od nih je bila bijela i uplakana, pa Alisa priđe i poče da je boji u crveno.Naiđoše silni gosti, a među njima i mnogo karata za igru. Karte su, kao vojnici, bili pratnja herc-kraljice. Kad je herc-kraljica opazila šta Alisa radi, strahovito se naljutila i viknula svojim stražarima, kartama:
"Uhvatite je! Uhvatite je!"Straža polete ka Alisi, a ova, prestrašena da će je ščepati, stade bežati što je brže mogla. Za njom se diže užasna prašina i galama.
Bežeći tako naiđe na ona vratašca, prođe ispod njih, ispi malo tecnosti i ponovo postade velika. Onda se uzvera uz onaj otvor i vrati u podnožje drveta pod kojim je sedila prije nego je zadremala. Tamo je još uvek bila njena mačkica, a sa njom još nekoliko životinja koje su je čudno gledale.

Alisa u zemlji cudesa Alisa u zemlji cuda