Lov na patke PDF Štampa
( 5 glasova )
Priče za decu - Bajke

Lov na patke"Bio sam gost u dvorcima u okolini Petrograda i mogao sam se uputiti u lov, kad, gde i kako sam hteo, a to mi je, kako znate, dragi prijatelji, bilo uvek  važno.

U lovu jednoga dana dospeh na neko jezero na kome se igralo nekoliko tuceta pataka. Nažalost plivale su raštrkane, daleko jedna od druge, tako da sam jednim hicem mogao ubiti tek jednu jedinu patku. S dovoljno patrona u džepu to i ne bi bila prevelika nesreća. Ali u kremenjači sam imao još samo jedan, poslednji naboj, a najradije sam ih hteo imati sve.


 

Kako to učiniti, dobar savet bi zlata vredeo. Tada mi iznenada na um pade komadić slanine u mojoj lovačkoj torbi. Bio je to jedini preostali komad od moga doručka. Taj komadić slanine pričvrstih, dakle, na dugačak pseći povodac, koji, k tome, još brzo odsukah te ga na taj način četvorostruko produžih. Potom se sakrih u trsku na obali i bacih slasni zalogaj slanine u vodu. Nedugo potom videh kako prva patka dopliva i naglo ga proguta. Doskora joj, neprobavljen, izleti na drugi kraj. Prvu je patku sledila druga, treća, četvrta. I svaka bi od njih progutala skliski zalogaj. Četvrtu je patku sledila peta, šesta i tako dalje, dok se sve patke koje su doplivale na jezero nisu pozabavile slaninom. Veoma razdragano sve sam to promatrao iz svog rogoznog skrovišta, jer se rasukani povodac, na kom se nalazio komad slanine, nije potrgao, a patke se na nj nizahu kao biseri na nisku. Kad se i poslednja na ovaj način uhvatila, ja ih sve povukoh na kopno, ovih se uzicom pet-šest puta oko vrata i struka i zaputih se domu.

Dragi prijatelji, ne možete ni zamisliti kako je teško nositi toliki broj pataka. Gotovo mi bi žao što sam ih toliko bio nahvatao. Gotovo neočekivano stiže mi pomoć, i to od samih pataka. Sve su još, možete to zamisliti, bile žive. Tek što su se oporavile od prvog užasa počeše sve strašno udarati krilima. Dignuvši se najzad u vazduh, povukle su i mene, ma kako sam se tome pokušavao opirati.

Neki bi se lovac tu teško snašao, mene pak mašta nije izneverila. Lakše je to sad slušati, nego je bilo učiniti. Patke, naime, ni u kom slučaju nisu videle svoju ulogu u tome da me odnesu kući. Na pameti im nije bilo ništa drugo do kako se vratiti do svog jezerca. Nakon što sam nekoliko puta vešto zaveslao i izmanevrisao, ugledah svoj konak pod sobom. Od tog trenutka jedino važno je bilo donekle se sretno prizemljiti. Da bih to postigao, zakrenuh patkama, jednoj za drugom, vratove. Dakle, spustih se posve lagano, i to baš kroz dimnjak svoje kuće, usred kuhinjskog ognjišta.

"Bez brige, dragi gosti", reče Münchhausen, "vatra nije gorela. Ali trebali ste videti preneraženo lice moga kuvara! Ipak, odmah se potom obradovao neočekivanom obogaćenju svoga jelovnika."


Pre nego što je nastavio, Münchhausen je za trenutak uživao u zbunjenim licima svojih gostiju: "S toliko mnogo pataka zaista nije mogao računati." Gosti na tremu tako su se jako smejali da je Münchhausenov stari pas prepeličar teška srca odlučio napustiti mirisnu kuhinju da bi video šta se to dešava kod njegovog gospodara.


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.