Gavran, kukavica i sova PDF Štampa
( 48 glasova )
Priče za decu - Basne
SovaIgrao se dečak s praćkom u šumi i slučajno pogodi sovu na drvetu. Sova, od velikog bola, pozva svog velikog prijatelja u pomoć. «Pre svega moram da te odvedem lekaru», reče gavran. « Odvešću te kukavici ».
» Kukavica je bila vrlo dobro poznata u celoj šumi zbog svoje umešnosti lečenja, pa se tako i gavran sa sovom našao pred kukavičinom kućom. Ptičji lekar pažljivo je pregledao sovu. Bol je pristizao od komada stvrdnutog blata pod kožom sove.
S obzirom da je sova poznata u ptičijem svetu kao rđav platiša, kukavica odmah reče koliko će iznositi nagrada za lečenje.
« Oh, svakako, prirodno da ću platiti », uzvikivala je sova. « Samo me lečite brzo, jer me mnogo boli ». Kukavica se još uvek ustezala i nije htela da leči sovu, ali se tada umeša gavran rečima : « Ne brini, ja sam jamac ». (To znači da će gavran platiti, ako sova ne plati.)
« E pa lepo. Naređujem sovi da se leči kupkama », reče ozbiljno kukavica. « Bolesnik mora da sedi u barici tople vode i bol će popustiti, čim se blato omekša ». Tad sova i gavran odleteše do obližnje barice i sova ostade u vodi sat ili dva. Stvrdnuto blato se smekšalo i nestalo u vodi. Sova se odmah osetila bolje i odletela je kući.
Kad se idućeg dana javila kukavica da pregleda sovu, ova je odbila da plati za lečenje. « Voda me je izlečila pa prema tome to tebe ništa ne staje ».
Kukavica je to i očekivala, pa se odmah uputila gavranu, koji je obećao da će platiti. « Ama ja ti nemam ni prebijene pare », reče gavran.
Kukavica se zbog toga vrlo ozbiljno naljutila i odlučila je da celu stvar iznese pred sudiju. Naposletku je osuđen gavran da plati, jer je on preuzeo obavezu da plati, ako sova odbije. Sudija je takođe odredio da ubuduće gavran mora da se stara o kukavičinim jajima i mladuncima. Što se tiče sove, ona se toliko poplašila besa njenog prijatelja, da se zavukla u duboku rupu u jednom drvetu i samo noću se usuđuje da proviri napolje, a gavran i danas vodi brigu o kukavičinim jajima.
Komentari (7)Add Comment
...
napisao ADELITA, 02 December 2017
OVA BASNA NIJE POŠTENA
...
napisao lejla, 23 June 2014
lapa je prica za male decu superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
...
napisao anja , 13 April 2014
ja ovu basnu nije volim jer ona je losa za mene i za moji drugovi i drugarice mozda nekome se svidza a meni i mojem drugovima i drugarice ne hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa salim se i meni mi se svidela i mojim drugovima i drugaricama
...
napisao Lena Ivanovic, 02 February 2014
Prelepa basna.
...
napisao Lena Ivanovic , 02 February 2014
Anja sto si napisala da glumimo?
...
napisao anjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, 02 February 2014
prelepa je basna moje drugarice i ja smo izabrale da glumimo
...
napisao ttttttttttttttttttuhhhhhh, 16 September 2012
super za malu decicu

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.