Mačak u čizmama PDF Štampa
( 31 glasova )
Priče za decu - Basne
Macak u cizmamaBio jednom jedan stari mlinar i imao tri sina. Na samrti, on ih pozva da im ostavi ono što je imao. Najstarijem sinu dade mlin, drugome magarca, a najmladem mačka. I tako siroti mladić uze mačka i pođe u svet. 
Ubrzo je otkrio da njegov mačak nije običan. Umeo je govoriti, znao je mnoge veštine, a nosio je čarobne čizme koje je ukrao jednim divu. 
-Gospodaru, učinit ću te bogatim. Od sada, kad te neko pita, reci da si Markiz od Karabasa - rekao je mačak začuđeno mladiću i poveo ga do jednog jezera. Znao je da će tuda uskoro da prode kralj sa svitom i ćerkom i nagovorio je gospodara da uđe u vodu i pretvara se da se davi.
Ubrzo je naišao kralj koji je sa ćerkom i svitom pošao u šetnju. Kada su videli mladića kao se davi, zastali su da mu priteknu u pomoć. Mladić je, kako ga je savetovao mačak, isričao da je on Markiz od Karabasa i da su mu razbojnici ukrali odelo. Kralj mu je poverovao i dajući mu odelo, smestio ga u kočiju zajedno sa princezom da nastave šetnju. 
Jureći ispred njh, mačak stiže u prekrasan zamak čiji je gospodar bio jedan stašan div. Neustrašivi mačak izađe ispred strašnog gospodara i kad se ovaj razbesneo videvši svoje čarobne čizme na nogama mačka, lukava životinja mu reče da je došao da mu ih vrati. Div odobrovoljen, poče s njim razgovarati.Macak u čizmama
Mačak je tada upitao diva je li istina da može pretvoriti u bilo koju životinju. Kobajagi čudeći se, rekao je da ne veruje da može pretvoriti u lava. Div se tada grohotom nasmijao i pretvorio u strašnog lava. 
Mačak je ustuknuo pred strašnom rikom praveći se da je uplašen. Tada lukavo reče divu kako je lako biti velik i začika ga da se pretvori u miša. Brzopleti div, da bi se pokazao, za tran oka pretvori se u malog miša. 
Videći miša kako trči, mačak skoči, zgrabi ga i pojede u jednom zalogaju. 
Tako je div zauvek nestao, a mačku je ostao zamak sa ogromnim bogatsvom. U tom je stigla i kraljeva kočija i mačak izađe ispred zamka da primi uvažene goste. Poklonio se i poželi im dobrodošlicu u zamak Markiza od Karabasa, namignuvši usput začuđeno mladiću. 
U međuvemenu se između mladića i princeze rodila ljubav i kralj, videvši veliko bogatstvo, pristade da se princeza uda za Markiza od Karabasa. A lukavi mačak je veselo i zadovoljno živeo sa svojim gospodarima.
Komentari (9)Add Comment
...
napisao Daya, 07 March 2021
Super pričica.
...
napisao flora 888, 18 August 2016
kakav macak hahaha
...
napisao Anja Pavlovic, 26 October 2013
Znam ovu basnu i lepa je
...
napisao milimc, 25 June 2013
s****e j**o vas bog
...
napisao milimc, 25 June 2013
s****e ova prica je za bebe
...
napisao milimc, 25 June 2013
paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
...
napisao http://www.youtube.**m/wa, 25 June 2013
nije lose Cool
...
napisao http://www.youtube.**m/wa, 25 June 2013
nije lose hd
...
napisao vjozulu, 25 September 2012
ok lepo je

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.