Mačak u čizmama Štampa
( 31 glasova )
Priče za decu - Basne
Macak u cizmamaBio jednom jedan stari mlinar i imao tri sina. Na samrti, on ih pozva da im ostavi ono što je imao. Najstarijem sinu dade mlin, drugome magarca, a najmladem mačka. I tako siroti mladić uze mačka i pođe u svet. 
Ubrzo je otkrio da njegov mačak nije običan. Umeo je govoriti, znao je mnoge veštine, a nosio je čarobne čizme koje je ukrao jednim divu. 
-Gospodaru, učinit ću te bogatim. Od sada, kad te neko pita, reci da si Markiz od Karabasa - rekao je mačak začuđeno mladiću i poveo ga do jednog jezera. Znao je da će tuda uskoro da prode kralj sa svitom i ćerkom i nagovorio je gospodara da uđe u vodu i pretvara se da se davi.
Ubrzo je naišao kralj koji je sa ćerkom i svitom pošao u šetnju. Kada su videli mladića kao se davi, zastali su da mu priteknu u pomoć. Mladić je, kako ga je savetovao mačak, isričao da je on Markiz od Karabasa i da su mu razbojnici ukrali odelo. Kralj mu je poverovao i dajući mu odelo, smestio ga u kočiju zajedno sa princezom da nastave šetnju. 
Jureći ispred njh, mačak stiže u prekrasan zamak čiji je gospodar bio jedan stašan div. Neustrašivi mačak izađe ispred strašnog gospodara i kad se ovaj razbesneo videvši svoje čarobne čizme na nogama mačka, lukava životinja mu reče da je došao da mu ih vrati. Div odobrovoljen, poče s njim razgovarati.Macak u čizmama
Mačak je tada upitao diva je li istina da može pretvoriti u bilo koju životinju. Kobajagi čudeći se, rekao je da ne veruje da može pretvoriti u lava. Div se tada grohotom nasmijao i pretvorio u strašnog lava. 
Mačak je ustuknuo pred strašnom rikom praveći se da je uplašen. Tada lukavo reče divu kako je lako biti velik i začika ga da se pretvori u miša. Brzopleti div, da bi se pokazao, za tran oka pretvori se u malog miša. 
Videći miša kako trči, mačak skoči, zgrabi ga i pojede u jednom zalogaju. 
Tako je div zauvek nestao, a mačku je ostao zamak sa ogromnim bogatsvom. U tom je stigla i kraljeva kočija i mačak izađe ispred zamka da primi uvažene goste. Poklonio se i poželi im dobrodošlicu u zamak Markiza od Karabasa, namignuvši usput začuđeno mladiću. 
U međuvemenu se između mladića i princeze rodila ljubav i kralj, videvši veliko bogatstvo, pristade da se princeza uda za Markiza od Karabasa. A lukavi mačak je veselo i zadovoljno živeo sa svojim gospodarima.