Biberče PDF Štampa
( 120 glasova )
Priče za decu - Bajke
Biberce Bila žena nerotkinja, pa molila Boga da joj da da rodi, makar bilo dete kao biberovo zrno. Bog joj dade po želji, pa rodi muško dete kao biberovo zrno. Iz početka u radosti nije marila što je tolicno dete rodila, ali posle dođe joj žao gledajući drugu decu koja su se s njenim rodila gde narastoše na ženidbu i udaju, a njeno ostalo kao biberovo zrno. Onda okrene u plač i jauk svaki dan. Jedan put dođe joj u san neko i kaže da ne plače više, biće njen sin veliki kao jablan. Iza toga sna ostane vesela, ali ne zadugo, jer malo po tom dođe joj sin i reče da mora ići kud mu je u snu rečeno, i tako on ode a mati ostane plačući.

Išavši on zadugo dođe u jedan carski dvor pa uđe u dvoriste, kad tamo – carska ćerka sedi pod jednim drvetom i plače. On je nazove pomoz Bog i zapita je, zašto plače, a ona mu odgovori da je to drvo pod kojim sedi, rodilo tri zlatne jabuke, da joj je otac zapovedao da čuva, ali dođe ala ispod zemlje te za tri jutra odnese sve tri jabuke jednu po jednu, pa sad nesme ocu da kaže, a otac zvao sutra silne goste da im pokaže šta mu je Bog dao. On joj kaže da ućuti, on će joj sve tri jabuke od ale doneti, samo da mu da dve svoje sluge da idu s njim. Po tom on kupi jednu ovcu i zaklavši je sva četiri buta stavi u torbu a ostalo baci pa ponesavši i jedno uže ode sa slugama iza grada na jezero, i onde digne jedan kamen pa reče slugama, da ga na užetu spuste dole, pa kad zadrma uže, da ga vuku gore. Tako ga sluge spuste, kad tamo – lepo dvoriste  i kuća, kad uđe u kuću, a tu ala sedi kod vatre i u velikom kazanu nešto vari. Ala kako ga ugleda, skoči na njega, a on joj brže baci jedan but mesa. Dok se ona sagnu i uze meso, on ukrade jednu jabuku. Ala opet na njega nasrne, a on joj baci drugi but pa uzme i drugu jabuku, kad ala onaj but proguta, ona opet na njega nasrne, a on joj baci treći pa uzme i treću jabuku. Kad ala četvrtom na njega nasrnu, on joj baci i četvrti but, pa beži natrag, i tek da se uhvati za uže, a ala ispadne napolje, a on brže odseče od svoje noge mesa pa joj baci i zadrma za uže, te ga izvuku gore. Potom preda carskoj ćerki jabuke pa ode.

Malo vreme zatim prođe, a ala počne svaki dan gore izlaziti, te je svaki dan jela po jednu devojku koju su joj morali iz grada slati redom, tako dođe red i na carevu ćerku, koja je bila isprošena. Otac i mati i sva gospoda isprate je do jezera, i onde izgrlivši se s njom i izljubivši otac i mati vrate se kukajući, a ona ostane sama da čeka alu. Čekajući tako stane se moliti Bogu, da joj pošalje Biberče, koje joj jabuke od ale donelo, da je sad izbavi.Biberce

U tom Biberče dođe u grad, a grad sav u crno zavijen. Kad on zapita šta je bilo, i oni mu kažu, on brže na jezero i nađe carevu ćerku gde sedi i plače, pa je zapita, hoće li poći za njega, ako je od ale izbavi. Ona reče: "Hoću, ali ti me ne možeš izbaviti. Jedan je samo koji bi mogao, ali toga nema." "A koji je taj?" zapita on, a ona odgovori: "Istina da je mali kao biberovo zrno, al' on bi mene izbavio." Biberče se nasmeje i reče joj da je Biberče sad veliki momak, i da je došao da je izbavi. Ona se začudi i kad vidi prsten što mu je dala onda kad joj je doneo jabuke, osvedoči se da je on baš. Onda joj on kaže da ga malo pomazi, i ako zaspi da ga probudi, kad se jezero zadrma. On legne njoj na krilo i ona ga počne maziti, pa on zaspi, kad odjednom jezero se zanjiha, a ona počne plakati, i suza kane njemu na obraz, a on se trgne, uzme mač i stane da čeka alu. U tom eto ti ale sa devet glava, on je dočeka i odseče joj jednu glavu, a ala juriš na njega, a on joj odseče i drugu, i tako svih devet. Po tom zatrazi od devojke maramu pa povadi svih jezika devet i veže u maramu, a devojci kaže da nikom ne prica ko je je izbavio, on će već doći kad bude vreme, pa onda ode. Kad i devojka pođe kući, srete je njen mladoženja i kaže joj: ako neće kazati da je je on izbavio, da će je ubiti, pa joj je sve jedno. Ona se razmisli, i opominjući se šta joj je Biberče rekao, da će doći kad bude vreme, obeća da će kazati da je je on izbavio.

Mladoženja se vrati te ponese za svedočanstvo svih devet odsečenih glava. Kad ona dođe s njim svome ocu i majci, nije se moglo znati koga vise grle i ljube, nju ili njega, i naume, odmah da ih venčaju, ali se ona načini bolesna. Kad prođa nekoliko dana, eto ti Biberčeta, i kaže da je on izbavio devojku. Sad car kome će da veruje? Devojka ne sme da kaže, onaj preti da će je ubiti, te car naredi da im sud sudi. Kad iziđu na sud, sud reče: ko ima svedočanstvo, onoga je devojka. Kad onaj iznese glave a ovaj jezike, opet sud ne zna, kome će da veruje, jer onaj kaže da nije glave odmah posekao nego potrčao s devojkom ka ocu, a kad ovaj iznese devojačku maramu, on kaže da je devojka maramu od straha izgubila. Onda car reče, da ujutru idu oba u crkvu na molitvu, tamo će biti i devojka, pa ko pre dođe, njegova je. Biberče nije htelo ići, dok ne zazvoni, a onaj se digne u ponoć, ali čim korači u crkvu, provali se pod njim zemlja i sav se iseče na noževe. Onda devojka upali sveću i sedne kod jame da čeka suđenoga. Kad udari zvono, eto ti Biberčeta. Onda car vidi ko je prav, i venča svoju ćerku za Biberče. Po tom Biberče ode svojoj majci da vidi da je on veliki.

Komentari (19)Add Comment
...
napisao Darija, 02 December 2020
Znaci topppp svaka cast bas je ruzna prica fuj znaci bravo
...
napisao Yhy, 01 December 2020
Koji su likovi
...
napisao Matija, 30 November 2020
Dobraa
Eks
...
napisao w, 25 November 2020
dffffsafwa
...
napisao j*b se, 25 November 2020
Moram priznati, ova prica je dobra ali nije ono dobro da kazes najbolja.
...
napisao Spring, 25 October 2020
Prica je dobra ali ima 2 varijante prva je ta koju ste vi prikazali,a druga se nalazila na nekom drugom sajtu,da li je svejdeno ili postoji jedna jedina prava jako me to zanima jer sam za drugu pricu Biberce saznala danas a ovu sam citala vec godinama
...
napisao Najači brat, 21 September 2020
Priča je dobra i mnogo mi se sviđa svaka čast
...
napisao K, 21 September 2020
Jako lijepa priča
...
napisao Tuccgu, 02 December 2019
Moze tok dogadzaja iz ove price i pouka
...
napisao Marta, 28 October 2017
Priča je jako lepa i bas bas mi se sviđa
...
napisao M*****, 29 November 2014
Prica je super citala sam je vec ranije. Meni se bas dopada. Smile

...
napisao Aki, 25 October 2014
Superrrrrrrrr je sve smisljeno I napravljen sajt
...
napisao mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, 17 February 2014
ne dopada mi se
...
napisao maja milosavac maki, 19 December 2013
da ptica je super,a gledala sam i predstavu Biberce
...
napisao jovana, 21 November 2013
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
...
napisao seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, 21 November 2013
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


...
napisao aleksandra, 26 April 2013
priča je najbolja i super je.
...
napisao salih, 31 March 2013
prica je dobra
...
napisao Anastasija, 20 July 2012
Prica je super!

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.