Bajke
Devojka cara nadmudrila PDF Štampa
( 13 glasova )
Priče za decu - Bajke
Devojka cara nadmudrilaJedan siromah življaše u jednoj pećini i nemaše ništa do jednu šćer, koja bijaše mnogo mudra i iđaše svuda u prošnju, pa i oca svoga učaše kako će prositi i pametno govoriti. Dođe jednom siromah k caru da mu štogođ udijeli; car ga upita okle je i ko ga je naučio mudro govoriti. Ovi mu odgovori okle je i kako ga je šćer naučila. ,.A šćer tvoja od koga se naučila?" upita car, a siromah odgovori: "Bog je nju umudrio i naša jadna siromaština." Tada mu car dade trideset jaja i reče mu: "Ponesi ovo tvojoj šćeri i reci joj neka mi iz tijeh jaja izleže pilad, pak ću je dobro darovati, ako li pak ne izleže, hoću te staviti na muke." Siromah otide plačući u pećinu i kaže sve šćeri. Ona pozna da su jaja varena, i reče ocu da pođe počinuti a da će se ona za sve brinuti.
Opširnije... [Devojka cara nadmudrila]
 
Ivica i Marica PDF Štampa
( 19 glasova )
Priče za decu - Bajke
Ivica i MaricaDrvoseča i njegova žena bili su veoma siromašni. Imali su dvoje dece, Ivicu i Maricu. Teško su živeli.
Jedno veče, dok su se umorni vraćali sa posla kući, izgubili su u šumi decu.
Ivica i Marica našli su se sami u mraku. Plakali su, ne znajući put. Silno uplašeni, prespavali su noć pod nekim stablom a ujutro su krenuli dalje.
Na proplanku usred šume naišli su na kućicu načinjenu od keksa i kolačića. Kolači su bili mamac. U kući je stanovala strašna veštica. Ona je uhvatila Ivicu i Maricu.
Veštica je gurnula Ivicu u kavez, hraneći ga da se dobro ugoji. Nameravala je da ga ispeče i pojede.
Opširnije... [Ivica i Marica]
 
Koka sa zlatnim jajima PDF Štampa
( 24 glasova )
Priče za decu - Bajke
Koka koja nosi zlatna jajaMilica je bila dobra ali siromašna devojčica. Pošto je bila tako dobra, jednog dana čarobnjak joj pokloni lepu belu kokošku.
Sutradan Milica je otišla u kokošinjac da vidi da li je bela koka snela jaje za doručak, ali...
Ali koka nije snela obično, već zlatno jaje. Jaje od čistog zlata! Presrećna, Milica je otrčala do svoje mame da joj pokaže jaje pa su njih dve zajedno pošle kod draguljara da mu ga prodaju.
Od dobijenog novca njih dve su najzad mogle da kupe puno toga što im je trbalo: hranu, haljine i druge stvari. Medutim čim se obogatila, Milica je postala neprijatna devojčica, pa je jednom čak iz kuće izbacila dečaka koji joj je tražio komad hleba.
Dan posle tog ružnog postupka, Milica je kao i svako jutro otišla do koke da uzme novo zlatno jaje. Ali ovog puta, umesto zlatnog jajeta, Milica je našla nekoliko slupanih jaja.
Opširnije... [Koka sa zlatnim jajima]
 
Lepotica i zver PDF Štampa
( 19 glasova )
Priče za decu - Bajke
Lepotica i zverBio jednom jedan trgovac i imao četiri ćerke. Sve ih je voleo, ali najmlađa, po imenu Lepotica bila mu je najdraža. Jednoga dana, potpun osiromašen, krenuo je na put radi poslova, obećavši ćerkama da će im s puta doneti poklone. Starije sestre tražile su skupocene stvari, a Lepotica je želela samo jedan cvet. 
Poslovi su išli loše i jadni čovek, vraćajući se noću kući, usnegu izgubi put. Lutajući tako, iznenada se nađe ispred neke prekrasno osvetljene palate.
Opširnije... [Lepotica i zver]
 
Leteća lađa PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke
Leteća lađaBili jednom davno stari deka i baka pa imali tri sina: dva pametna, a treceg glupog. O pametnima su se brinuli, baka im je svake nedelje davala bele kosulje, a glupog su svi grdili, ismevali ga, u crnoj prljavoj kosulji, bez pantalona. Kad mu daju - on jede, kad mu ne daju - gladuje. Jednog dana stize obavestenje: Car je naredio da svi ljudi iz kraljevstva budu kod njega na rucku, i ko sagradi ladju koja moze da leti, pa doleti tom ladjom, tome ce Car dati svoju kcer za zenu.
Opširnije... [Leteća lađa]
 
Ljuti papagaj PDF Štampa
( 13 glasova )
Priče za decu - Bajke
Papagaj"Pogledaj," reče otac kćerci, dok su zajedno razgledali zoološki vrt.
"Vidi, ovo je papagaj!"
Nena je gledala, razrogačivši oči, šarenu pticu, koja je stajala na prečki. Nešto tako lepo još nikad nije videla. "Samo, kljun joj je kriv. Zar ti se ne čini da je tako, tata?" upitala je oca.
A znate šta se onda dogodilo? Odjednom je čula kreštavi glas:
"Misliš da je to ružno , dete, a ti i nemaš kljun. Sve što imaš to su te strašne duge tanke noge, ha, ha , ha!"
Nemate pojma kako je to uplašilo malu Nenu... Pripila se uz oca, koji joj je pričao da papagaji mogu da govore i da se ljute, ako im neko kaže da nisu lepi. Papagaj je ptica koja može da govori i da se ljuti, a to Nina nije znala. Njoj je ta ptica bila odvratna i ona je poželela da odmah idu kući.
Tako Nina nije videla ništa od celog lepog zoološkog vrta, osim velikog šarenog ljutog papagaja.

 
Lov na patke PDF Štampa
( 6 glasova )
Priče za decu - Bajke

Lov na patke"Bio sam gost u dvorcima u okolini Petrograda i mogao sam se uputiti u lov, kad, gde i kako sam hteo, a to mi je, kako znate, dragi prijatelji, bilo uvek  važno.

U lovu jednoga dana dospeh na neko jezero na kome se igralo nekoliko tuceta pataka. Nažalost plivale su raštrkane, daleko jedna od druge, tako da sam jednim hicem mogao ubiti tek jednu jedinu patku. S dovoljno patrona u džepu to i ne bi bila prevelika nesreća. Ali u kremenjači sam imao još samo jedan, poslednji naboj, a najradije sam ih hteo imati sve.

Opširnije... [Lov na patke]
 
Mala Sirena PDF Štampa
( 75 glasova )
Priče za decu - Bajke
Mala sirenaU dubini okeana u prekrasnoj palati boravio je kralj svih mora. Imao je puno kćeri, ali najmlađa, Mala Sirena bila mu je najmilija. I pored svih lepota morskih dubina, Mala Sirena je odlazila na površinu mora. Divila se plavetnilu neba, sjaju sunca, bojama drveća i bila nesrećna u svom svetu. Mučila je čežnja za životom na kopnu. Uzalud su je otac i sestre nagovarali da odustane od te želje govoreći joj kao je surov i okrutan svet na kopnu.
Jedne noći, krišom se popela na površinu. More je bilo burno, a veliki talasi su se obrušavali na veliki jedrenjak koji je tonuo. Privučena talasima, Mala Sirena ugleda mladića koji se davio. Bez razmišljanja je doplivala do onesvešćenog mladića i izvukla ga na obalu.
Opširnije... [Mala Sirena]
 
Mlekarica PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
MlekaricaDušica je bila mnogo sretna na imanju gde je živela. Jednog dana majka joj je rekla:
"Ako pomuzes kravu i mleko prodaš na pijaci , moći ćeš da kupiš šta god hoćeš tim zarađenim novcem".
Dušica je napunila krčag pa se pozdravila s majkom.
"Cao mamice"!
Pošla je sva radosna misleći na to što će kupiti. Na pola puta je zastala da bi na mostiću maštala o tome što će kupiti.
"Znam šta ću kupiti"! -Govorila je dok je maštala.
Opširnije... [Mlekarica]
 
Na putu do vetrenjače PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke

Na putu do vetrenjaceJednog dana poslala mati sina da iz obližnje vetrenjače donese dve merice heljde. To beše prvi put da mu je poverila ovakav zadatak. Dečak je bio već dovoljno odrastao za takvo nešto, ali je bio slabouman i zaboravan, pa je mati izbegavala da ga opterećuje.

-Jesi li dobro upamtio šta treba da tražiš od mlinara? - upita ga majka poslednji put pre polaska.

-Jesam - odgovori dečak potvrdno.

-Ponavljaj stalno u sebi: "dve merice heljde, dve merice heljde", tako nećeš zaboraviti.

Opširnije... [Na putu do vetrenjače]
 
Nemušti jezik PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
Nemusti jezikU nekakva čoveka bio jedan čoban koji ga je mnogo godina verno i pošteno služio. Jednom, idući za ovcama, čuje u šumi neku pisku, a ne znadijaše šta je. Na taj glas otide on u šumu da vidi šta je. Kad tamo, ali se zapožarilo, pa u požaru zmija pišti. Kad čoban to vidi, stane da gleda šta će zmija raditi, jer se oko nje sa sviju strana bilo zapožarilo, i požar se jednako k njoj primicao. Onda zmija poviče iz požara: „Čobane, zaboga, izbavi me iz ove vatre!" Onda joj čoban pruži svoj štap preko vatre, a ona po štapu izađe, pa njemu na ruku, pa po ruci domili do vrata i savije mu se oko vrata.
Opširnije... [Nemušti jezik]
 
Palčić PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Bajke
PalcicJedne večeri siromašni šumar poveri se svojoj ženi da će sutradan morati da ostavi njihovu sedmoricu dečaka u šumi jer nije imao dosta novca da ih sve prehrani.
Palčić, najmlađi i najdovitljiviji od sedmorice braće, čuo je te reči, a sutradan, idući kroz šumu sa ocem i braćom, svaki čas je bacao mrvice hleba da bi po tom tragu mogao da nađe put do kuće. Dok su se uspinjali jednom stazom, primetiše da im je otac nestao i uhvati ih strah, ali Palčić ih je hrabrio, uveren da će pronaći put povratka. Nažalost, ptice behu pojele sve mrvice koje je on bacao. Ipak, u daljini ugledaše osvetljene prozore neke kuće.
Opširnije... [Palčić]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 4

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.