Bajke
Pepeljuga PDF Štampa
( 121 glasova )
Priče za decu - Bajke
PepeljugaBila jednom jedna ljupka devojka, koja je živela sa svojim trima ružnim polusestrama. Ona je morala celu kuću sama da sprema i da ih služi dan i noć. Iako je bila nagrađivana samo psovkama, ostala je verna. Spavala je u kuhinji, pored vatre, nosila je samo dronjke. Jednoga dana stigao je glas da se sve devojke u zemlji pozivaju na veliki bal, koji će biti održan u kraljevom dvoru. Tada će princ izabrati jednu devojku sebi za ženu.
Sestre su bile ushićene i spremale su nove haljine. Satima su stajale pred ogledalom, ulepšavajući se i najzad su bile spremne za polazak. "Pepeljugo", viknule su joj pred polazak,"mi idemo na bal, a ti požuri da završiš sav posao, pre nego što pođeš na spavanje!"
Opširnije... [Pepeljuga]
 
Petar Pan PDF Štampa
( 23 glasova )
Priče za decu - Bajke
Petar PanVendi je često čitala svojoj braći o doživljajima Petra Pana, pa se nije naročito iznenadila kada se kraj njene postelje pojavio taj mladi zeleni vilenjak. Petar Pan je nagovorio Vendi i njenu braću da polete zajedno s njim u pustolovnu u zemlju mašte.
Ali u toku putovanja gusarski Kapetan Kuka, najveći neprijatelj Petra Pana, opazi malu družinu i stade da je gađa iz brodovskih topova. Vendi i njena braća skloniše se na jedno ostrvo. Ali tu ih zarobiše indijanci, zajedno sa izgubljenom decom, prijateljima Petra Pana. Da bi oslobodio svoje prijatelje, Petar Pan spase princezu Lili, kćer indijanskog poglavice, koju je bio zarobio Kapetan Kuka.
Opširnije... [Petar Pan]
 
Pinokio PDF Štampa
( 28 glasova )
Priče za decu - Bajke
PinokioBio jednom jedan drvoseča po imenu Djepeto koji nije imao dece.
Da se ne bi osećao usamljeno, on je jednog dana izdeljao lutka od drveta, napravio mu šešir od mekane sredine hleba i odelo od hartije, pa mu dade ime Pinokio ... Zamislite sada Ćepetovo iznenađenje kada je video da njegov lutak govori i hoda kao pravi dečak.
Cepet je rešio da Pinokija lepo vaspita. Prodao je svoj kaput da bi mu kupio bukvar i poslao ga u školu kao pravog dječaka.
Ali na ulici Pinokio začu cirkusku muziku, pa kako mu se nije išlo u školu-prodade bukvar, kupi ulaznicu i pođe da gleda predstavu, iz prikrajka su na njega motrila dva nevaljala drugara, mačak i lisac.
Opširnije... [Pinokio]
 
Priča o džungli PDF Štampa
( 11 glasova )
Priče za decu - Bajke
Prica o dzungliU vreme dok je džungla još bila tiha i tajanstvena, ženkapantera po imenu Bagira često se dugo šetala prašumom. Jednog jutra, za vreme šetnje, Bagira začu dečji plač koji je dolazio s obale reke. Oprezno se približila obali i .... 
-Pa to je dečak! -Uzviknu iznenađeno. 
Bagira odluči dečaka odnese vučici koja je imala mladunče.Hranila ga je i brinula se o njemu kao da je njeno. 
Oduševljeni što imaju još jednog člana porodice, nazvaše gaMogli.
Opširnije... [Priča o džungli]
 
Princeza na zrnu graška PDF Štampa
( 7 glasova )
Priče za decu - Bajke

Princeza na zrnu graskaJednom davno življaše princ koji je želeo da se oženi princezom. Međutim, morao je biti siguran da je njegova izabranica prava princeza. Putovao je širom sveta kako bi je pronašao, ali nikgde nije uspeo naći ono što je želeo. Naravno, bilo je princeza, ne zna im se broj, no ni za jednu od njih ne mogaše biti ubeđen da je prava. Kod svake je uvek nalazio nešto što nije bilo na mestu. Na kraju se vratio kući veoma smrknut i žaloban, jer je neiskazivo žudeo da provede vek sa izistinskom princezom.

Opširnije... [Princeza na zrnu graška]
 
Rđava šala PDF Štampa
( 16 glasova )
Priče za decu - Bajke
Rdjava salaBilo jedno čobanče. Ono je mislilo da sme lagati u šali, pa stane jednom vikati: "Vuci! Vuci! Pomagajte, ljudi!"
Kad su mu drugi čobani dotrčali u pomoć, ono im se smejalo kako ih je prevarilo.
Jedanput zaista dođu vuci, a ono opet stade vikati: "Vuci! Vuci! Pomagajte, ljudi!"
Ali mu sad čobani nisu došli u pomoć jer su mislili da ih opet vara. Vuci mu napadnu ovce i mnoge pokolju.
Ko jedanput slaže drugi put mu se ne veruje.

 
Šeherzada PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke
SeherzadaU jednoj zemlji Dalekog istoka živeo je nekad jedan kralj, koji je svake noći uzimao novu ženu i sledećeg jutra naređivao da je pogube.
Posle nekog vremena ljudi su postali smrtno uplašeni, jer je dolazio red i na njihove kćeri da po jednu noć budu kraljice. Tada kćer kraljevog savetnika, koja je bila mudra kao i njen otac, zamoli oca: "Dozvoli da postanem kraljeva žena i da povedem sa sobom svoju sestru kao pratilju."
Njen otac je bio zapanjen ovom molbom , ali je znao da je njegova kćere toliko mudra da bi mogla učiniti i kraj tom strašnom kraljevom ponašanju.
Opširnije... [Šeherzada]
 
Snežana i sedam patuljaka PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Bajke
Snezana i sedam patuljakaBilo je to jednom davno usred zime. Kraljica je vezla kraj otvorenog prozora, napolju je padao sneg. Kako je nepazljivo pogledala u daljinu, ubode se iglom u prst i u sneg padose tri kapi krvi.Posto je crvenilo tako lepo izgledalo u snegu, ona pomisli:


„Zelim da imam dete sa kozom belom kao sneg, obrazima rumenim kao krv i kosom crnom kao ebanovina.“ Ni godinu dana nije proslo a kraljici se ispunila zelja, rodila je cerku bas kakvu je pozelela – sa kozom belom kao sneg, obrazima rumenim kao krv i kosom crnom kao ebanovina.
Opširnije... [Snežana i sedam patuljaka]
 
So i sunđer PDF Štampa
( 7 glasova )
Priče za decu - Bajke
So i sundjerMagarac nosio vreću soli. Kad je prelazio preko reke, okliznuo se i pao u vodu. Čim je ustao i pošao oseti da mu je teret mnogo lakši.
-Baš je dobro,
-reče magarac
-uvek ću tako raditi.
Posle nekog vremena magarac je opet prelazio preko reke. Na leđima je nosio veliki naramak sunđera. On je pomislio da opet olakša teret, pa opet leže u vodu. Ali, kad ustade, teškom mukom izađe na obalu.

 
Trnova ružica PDF Štampa
( 86 glasova )
Priče za decu - Bajke
TrnoruzicaPosle niza godina ispunla se životna želja jednog kralja i kraljice i dobili su kćer. Pozvali su na krštenje sve, pa i sedam vila, koje su živele u zemlji. Bio je običaj da vile požele novorođenčetu sve vrline i najlepše osobine. U stvari, bila je još jedna vila, ali ona je bila tako stara, da su je svi zaboravili. Kad je videla da nije pozvana, vila se naljuti i ode u dvor puna srdžbe. Šest vila već je bilo izrazilo svoje želje, kada se stara vila pojavi i viknu: "Ona će se ubosti na vreteno i umreti! "Svi su bili zaprepašćeni, ali sedma vila istupi i reče: "Ja ne mogu ovu želju da poništim, ali moja želja je da ona ne umre, nego da spava sto godina, dok ne dođe princ koji će je probuditi iz sna!"
Kralj je hteo da spreči da se ova želja ikad ostvari, pa je naredio da se sve preslice i vretena u zemlji spale.
Opširnije... [Trnova ružica]
 
U cara Trojana kozije uši PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
U cara Trojana kozije usiPostojao je nekada jedan car po imenu Trojan, a imao je uši kao koza. Svakoga jutra, kad bi ga brijač brijao, car bi ga pitao da li ima na njemu nečega čudnoga. Svaki brijač bi rekao da vidi na caru kozije uši i svakog takvog berberin car bi naređivao da odmah pogube. Uskoro je u celom carstvu ostao svega jedan brijač-berberin majstor. No, na sreću ovog berberina majstora, on se iznenada istinski razboli i umesto njega u dvor pođe njegov učenik.
Opširnije... [U cara Trojana kozije uši]
 
Zla žena PDF Štampa
( 17 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zla zenaNekada davno u nekoj dalekoj zemlji setao covek sa zenom preko tek pokosene livade... Covek zadivljen lepotom prirode rece:

- Zeno, vidi kako je lepo pokosena ova livada!
Zena mu odmah odgovori:
- Nije to pokosena nego strizena livada!
A covek opet:
- Bog s' tobom, zeno! Gde si ti cula da se livada strize? Livada se kosi, evo pogledaj vide se i tragovi kosenja...
Tako su se njih dvoje ubedjivali neko vreme dok na kraju zena nije stala ispred muza i iduci unazad pocela da mu radi prstima kao kada se sece makazama ispred ociju i da vice:
Opširnije... [Zla žena]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 3 od 4

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.