Bajke
Zlatna jabuka PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatna jabukaJednom su bogovi priredili zabavu na planini Olimpu. Svi su bili pozvani, osim boginje svađe. Nju nisu zvali, jer je uvek izazivala nevolje. Ali je ona čula za zabavu i smislila vrlo lukavu osvetu, zato što je nisu pozvali. Bacila je među goste na zabavi zlatnu jabuku, na kojoj je pisalo: "Najlepšoj". Odmah je nastala gužva, jer je svaka boginja smatrala da baš ona treba da dobije tu jabuku, dok na kraju nisu ostale tri boginje da se i dalje prepiru oko toga koja je najlepša. Hera, vrhovna boginja, Afrodita, boginja ljubavi i Atina, boginja mudrosti.
Opširnije... [Zlatna jabuka]
 
Zlatna jabuka i devet paunica PDF Štampa
( 16 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatna jabuka i devet paunicaBio jedan car, pa imao tri sina i pred dvorom zlatnu jabuku, koja za jednu noć i ucveta, i uzre, i neko je obere, a nikako se nije moglo doznati ko. Jednom stane se car razgovarati sa svojim sinovima: „Kud se to deva rod s naše jabuke!" Na to će reći nastariji sin: „Ja ću noćas čuvati jabuku, da vidim ko je to bere." I kad se smrkne, on otide pod jabuku pa legne pod njom da je čuva, ali kad jabuke već počnu zreti, on zaspi, pa kad se u zoru probudi, a to jabuka obrana. Onda on otide k ocu i kaže mu sve po istini. Tada se ponudi drugi sin da čuva jabuku, ali i on prođe kao i onaj: zaspi pod jabukom, pa kad se u zoru probudi, a to jabuka obrana.
Opširnije... [Zlatna jabuka i devet paunica]
 
Zlatokosa i tri medveda PDF Štampa
( 26 glasova )
Priče za decu - Bajke
ZlatokosaBila jednom tri medveda. Jedan veliki medved, jedan srednji i jedan mali medved. Živeli su u slatkoj kući na kraju šume i imali jedan mali krevet, jedan srednji i jedan vrlo veliki krevet; jednu malu stolicu, jednu običnu i jednu ogromnu stolicu; jedan tanjirić, jedan tanjir i jednu tanjirčinu.
Svako jutro spremali su ogroman lonac kaše i iz njega punili tanjirić, tanjir i tanjirčinu, dok im se kaša hladla, išli bi u šetnju.
Opširnije... [Zlatokosa i tri medveda]
 
Zlatoruni ovan PDF Štampa
( 17 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatoruni ovanBio jedan lovac, pa kad jednom otide u lov u planinu, iziđe preda nj ovan sa zlatnom vunom. Lovac, kad ga opazi, potegne iz puške da ga ubije, a ovan se zatrči te njega pre rogovima ubije. Lovac padne na mesto mrtav, i društvo njegovo kad ga posle nađe, ne znajući ko ga je ubio, odnese ga kući i ukopa. Posle toga žena ovoga lovca obesi njegovu pušku o klin. Kad joj se sin opaše snagom, on zaište od matere onu pušku da ide s njom u lov, a mati mu je ne htedne dati govoreći: „Nipošto, sinko! Otac je tvoj poginuo s tom puškom, pa hoćeš i tebi glave da dođe?" Jednom on ukrade pušku i otide u lov. Kad dođe u šumu, onaj ovan sa zlatnom vunom iziđe i preda nj, pa mu reče: „Tvoga sam oca ubio, pa ću i tebe." A on se uplaši, pa rekne: „Pomozi Bože!", i nategne pušku i ubije ovna.
Opširnije... [Zlatoruni ovan]
 
Zmija mladoženja PDF Štampa
( 8 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zmija mladozenjaBila jedna sirota žena koja nije imala od srca poroda pak se molila Bogu da joj da da zatrudni makar zmiju rodila. Bog joj da te zatrudni, i kad dode vreme, rodi zmiju. Zmija kako se rodi od majke odmah utece u travu i nestane je. Sirota žena jednako je žalila za zmijom i plakala gde joj Bog ispuni želju te rodi, pa joj porod pobeže neznano ni kud je ni kako je. Kad tako prode dvadeset godina onda zmija dode i progovori materi: "Ja sam ova tvoja zmijica što si me rodila pa sam od tebe u travu pobegla; sad sam, majko, došla k tebi da mi prosiš u cara devojku te da me ženiš." Mati se obraduje iznajpre kad vidi svoj porod, ali se odmah zabrine kako bi smela ona za zmiju i u svojoj sirotinji prositi u cara devojku!
Opširnije... [Zmija mladoženja]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 4 od 4

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.