Basne
Bambi PDF Štampa
( 196 glasova )
Priče za decu - Basne
BambiStiglo je proleće, a sa njim je...rođen Bambi, nežno lane koje su svi stanovnici šume požurili da pozdrave i upoznaju. Veverica, mišić, ptičice, zečić Trupko i drugi kunići i zečići - svi su, uzbuđeni, bili kod Bambija i njegove mame.
Stiglo je jutro, i Bambi se pridigao na svoje tanane nožice, pa krenuo da ispita sva čudesa šume, uz pomoć svojih prijatelja. Bilo je mnogo toga da se vidi i upozna, ali je Bambi imao odličnog vodiča - Trupka.
Evo šarenog leptira, eno slepog miša u visini, tu su i krtice što kopaju dugačke tunele i ne vole sunce, i veseli kunići i ptice raznobojnog perja i kljunova...
Posle više meseci bezbrižnog i srećnog života, stigla je zima, pa je Bambi opet imao šta da vidi i nauči.
Opširnije... [Bambi]
 
Drvo i cvet PDF Štampa
( 101 glasova )
Priče za decu - Basne
Drvo i cvetU zoru je podno stabla iznikao malen Cvet. I tek što je otvorio oči, ugledao je stablo.
- Ti si, sigurno, veliki Cvet - reče mu.
- Ne, ja nisam Cvet. Ja sam Stablo - odgovori stablo.
- Kakva je razlika između Stabla i Cveta? - Upita Cvijet.
- Mi Stabla izdržimo i najjače vetrove, a vi, cvetovi, prehladite se i od najblažeg vetra.
- To je sve? - Ponovno upita Cvet.
Opširnije... [Drvo i cvet]
 
Gavran, kukavica i sova PDF Štampa
( 48 glasova )
Priče za decu - Basne
SovaIgrao se dečak s praćkom u šumi i slučajno pogodi sovu na drvetu. Sova, od velikog bola, pozva svog velikog prijatelja u pomoć. «Pre svega moram da te odvedem lekaru», reče gavran. « Odvešću te kukavici ».
» Kukavica je bila vrlo dobro poznata u celoj šumi zbog svoje umešnosti lečenja, pa se tako i gavran sa sovom našao pred kukavičinom kućom. Ptičji lekar pažljivo je pregledao sovu. Bol je pristizao od komada stvrdnutog blata pod kožom sove.
S obzirom da je sova poznata u ptičijem svetu kao rđav platiša, kukavica odmah reče koliko će iznositi nagrada za lečenje.
« Oh, svakako, prirodno da ću platiti », uzvikivala je sova. « Samo me lečite brzo, jer me mnogo boli ». Kukavica se još uvek ustezala i nije htela da leči sovu, ali se tada umeša gavran rečima
Opširnije... [Gavran, kukavica i sova]
 
Jabuka PDF Štampa
( 79 glasova )
Priče za decu - Basne
JabukaNa brdu je raslo drvo. Na njemu je visila rumena jabuka. Naišao je lopov. Popeo se na drvo i kad je hteo dohvatiti jabuku, grana se zatresla i jabuka je rekla: "Nisam ja za tebe".
Otkinula se, pala na zemlju i počela se kotrljati niz brdo. S proplanka su jabuku videli čobani.
-Gle lepe jabuke! Nastala je svađa oko toga ko ju je prvi ugledao. Svi potrčaše prema njoj. A jabuka reče: "Nisam za vas".
Skrene naglo i otkotrlja se dalje. Kotrljala se tako jabuka, kotrljala i naisla na dva putnika.
Opširnije... [Jabuka]
 
Lesin veliki prijatelj PDF Štampa
( 43 glasova )
Priče za decu - Basne
LesiNaša velika kuja Lesi ima vrlo čudnog prijatelja. Taj prijatelj je velika žaba, koja ima običaj da vrlo zadovoljno sedi na velikom listu lokvanja, u bari i krekeće.
Sedi tako Lesi na zelenoj livadi, pored bare, sa svojim štenetom i sa puno ljubavi gleda žabu Kreku. A znate li zašto? Jednom prilikom Lesino štene, igrajući se, upalo je u baru. Majka Lesi je upravo otišla u kupovinu. Štene je bilo još sasvim maleno i nije znalo da pliva. Praćkalo se i plakalo od jada, a to je čula Kreka. Odmah je shvatila da je štene u opasnosti i počela je da krekeće što je glasnije mogla. Skakala je tamo-amo i pravila strašnu galamu.
Opširnije... [Lesin veliki prijatelj]
 
Lisica i gavran PDF Štampa
( 101 glasova )
Priče za decu - Basne

Lisica i gavranGavran je negde ukrao komad sira i s njim u kljunu, sleteo na jednu visoku granu. Lisica, koja je slučajno naišla tu, odlučila je da mu uzme taj komad sira. Zato je rekla gavranu:
- "Kakve divne, sjajne oči imaš, a tek kako ti je prekrasan vrat ... Šteta što tako lepa ptica mora uvek cutati, jer ne ume da peva".
Gavran, koji je ovim rečima bio neobično polaskan, htede da pokaže lisici da ume i pevati.

Opširnije... [Lisica i gavran]
 
Lisica i roda PDF Štampa
( 153 glasova )
Priče za decu - Basne
Lisica i rodaLisica je odlučila da se našali sa svojom prijateljicom rodom. Pozvala ju je na ručak i iznela pred nju neku retku supu u plitkom tanjiru. Takav ručak se mogao samo polizati, a roda nije mogla ni kap da uhvati kljunom. Lisica se pretvarala da joj je jako žao što se rodi nije dopao ručak, pa se gladna vratila kući.
Sledećeg dana lisica je bila rodin gost. Zadovoljna i nestrpljiva požurila je rodinoj kući, jer je bila gladna.
Opširnije... [Lisica i roda]
 
Lukavi zec i magarac PDF Štampa
( 34 glasova )
Priče za decu - Basne
Lukavi zec i magaracLisica je imala jedno malo polje na kome su rasle velike i ukusne lubenice. Jednog jutra, otkrila je da je neko u toku noći ukrao nekoliko najzrelijih lubenica. Vidi, vidi, pomisli lisica, tajanstveni lopov je napravio rupu na ogradi i ušao kroz nju.
- Lopove jedan, srediću ja već tebe! Dajem ti svoju reč!
Rekavši to, lija napravi lukavu zamku. Uze jako uže i zaveza ga za vrh jedne grane. Od drugog kraja užeta napravi omču i postavi je na zemlju kod otvora u zidu. Onaj ko bude ušao kroz rupu biće uhvaćen u zamku i visiće naglavačke.
Opširnije... [Lukavi zec i magarac]
 
Mačak u čizmama PDF Štampa
( 31 glasova )
Priče za decu - Basne
Macak u cizmamaBio jednom jedan stari mlinar i imao tri sina. Na samrti, on ih pozva da im ostavi ono što je imao. Najstarijem sinu dade mlin, drugome magarca, a najmladem mačka. I tako siroti mladić uze mačka i pođe u svet. 
Ubrzo je otkrio da njegov mačak nije običan. Umeo je govoriti, znao je mnoge veštine, a nosio je čarobne čizme koje je ukrao jednim divu. 
-Gospodaru, učinit ću te bogatim. Od sada, kad te neko pita, reci da si Markiz od Karabasa - rekao je mačak začuđeno mladiću i poveo ga do jednog jezera. Znao je da će tuda uskoro da prode kralj sa svitom i ćerkom i nagovorio je gospodara da uđe u vodu i pretvara se da se davi.
Opširnije... [Mačak u čizmama]
 
Magarac, vo i seljak PDF Štampa
( 32 glasova )
Priče za decu - Basne
Magarac vo i seljakBio jednom jedan bogati seljak koji je razumeo jezik životinja. U jednoj od njegovih štala živeli su vo i magarac. Svake večeri vraćao se vo posle teškog rada na njivi i nalazio magarca, kako udobno izvaljen na mekom svežem senu, gricka sargarepu.
"Ala si ti sretan" gunđao je vo, "nikad ti seljak ne sedi na leđima. Ti baš vodiš lak život, dok ja moram celi dan da radim." Tad seljak ču odgovor magarca volu:
"Pretvaraj se da si bolestan. Nemoj ustati čak ni ako te udaraju. Tako se možeš nekoliko dana odmoriti."
Opširnije... [Magarac, vo i seljak]
 
Medved Bucko PDF Štampa
( 45 glasova )
Priče za decu - Basne
Medved BuckoMajka Medvedica nazvala je svog najmlađeg sina Bucko. Okrugao kao lopta, on je bio i vrlo lenj. Svakoga jutra slala ga je majka Medvedica u šumu da bi ga navikla da se bolje snalazi u njoj, ali on to nije voleo.
Međutim, morao je najzad i to naučiti. Jednog jutra povela ga je majka tako u dugu šetnju i ostavila ga samog u šumi. Morao je bez ičije pomoći da nađe put nazad. Odjednom poče Bucko vrlo glasno da plače, tako jako da je njegova majka, preplašena, dojurila da vidi šta mu je.
Opširnije... [Medved Bucko]
 
Putnici i medved PDF Štampa
( 41 glasova )
Priče za decu - Basne
Putnici i medvedIšla jednom dva prijatelja kroz šumu, kad se odjednom pred njima pojavi medved. Jedan od njih pope se hitro na drvo, dok njegov prijatelj, koji je znao da protiv te životinje ne može ništa da učini, leže na zemlju i napravi se da je mrtav.
Medved priđe bliže, a čovek zadrža dah, dok mu je medved njuškao nos i uši. Konačno, medved odgega i kad je iščezao siđe čovek sa drveta. "Šta ti je to šaputao medved na uvo"? hteo je da zna, a prijatelj mu odgovori: "Medved mi je rekao da nikad više ne putujem sa prijateljem koji će me napustiti kad zapreti opasnost!"
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.