Priče za decu
Devojka brža od konja PDF Štampa
( 71 glasova )
Priče za decu - Bajke
Djevojka brza od konjaBila je nekaka djevojka koja nije rodjena od oca i majke, nego je nacinile vile od snijega izvadjena iz jame bezdanje prema suncu ilijnskome, vjetar je ozivio, rosa je podojila, a gora liscem obukla i livada cvijecem nakitila i narijesila. Ona je bila bjelja od snijega, rumenija od ruzice, sjajnija od sunca, da se take na svijetu radjalo nije niti ce se radjati. Ona pusti glas po svijetu da ce u taj i taj dan, na tome i na tome mjestu biti trkija, pa koji je mladic na konju pretece da ce biti njeova. Ovo se u malo dana razglasi po svemu svijetu, te se prosaca skupi hiljade na konjima da ne znas koji je od kojega bolji.
Opširnije... [Devojka brža od konja]
 
Devojka cara nadmudrila PDF Štampa
( 13 glasova )
Priče za decu - Bajke
Devojka cara nadmudrilaJedan siromah življaše u jednoj pećini i nemaše ništa do jednu šćer, koja bijaše mnogo mudra i iđaše svuda u prošnju, pa i oca svoga učaše kako će prositi i pametno govoriti. Dođe jednom siromah k caru da mu štogođ udijeli; car ga upita okle je i ko ga je naučio mudro govoriti. Ovi mu odgovori okle je i kako ga je šćer naučila. ,.A šćer tvoja od koga se naučila?" upita car, a siromah odgovori: "Bog je nju umudrio i naša jadna siromaština." Tada mu car dade trideset jaja i reče mu: "Ponesi ovo tvojoj šćeri i reci joj neka mi iz tijeh jaja izleže pilad, pak ću je dobro darovati, ako li pak ne izleže, hoću te staviti na muke." Siromah otide plačući u pećinu i kaže sve šćeri. Ona pozna da su jaja varena, i reče ocu da pođe počinuti a da će se ona za sve brinuti.
Opširnije... [Devojka cara nadmudrila]
 
Drvo i cvet PDF Štampa
( 101 glasova )
Priče za decu - Basne
Drvo i cvetU zoru je podno stabla iznikao malen Cvet. I tek što je otvorio oči, ugledao je stablo.
- Ti si, sigurno, veliki Cvet - reče mu.
- Ne, ja nisam Cvet. Ja sam Stablo - odgovori stablo.
- Kakva je razlika između Stabla i Cveta? - Upita Cvijet.
- Mi Stabla izdržimo i najjače vetrove, a vi, cvetovi, prehladite se i od najblažeg vetra.
- To je sve? - Ponovno upita Cvet.
Opširnije... [Drvo i cvet]
 
Gavran, kukavica i sova PDF Štampa
( 48 glasova )
Priče za decu - Basne
SovaIgrao se dečak s praćkom u šumi i slučajno pogodi sovu na drvetu. Sova, od velikog bola, pozva svog velikog prijatelja u pomoć. «Pre svega moram da te odvedem lekaru», reče gavran. « Odvešću te kukavici ».
» Kukavica je bila vrlo dobro poznata u celoj šumi zbog svoje umešnosti lečenja, pa se tako i gavran sa sovom našao pred kukavičinom kućom. Ptičji lekar pažljivo je pregledao sovu. Bol je pristizao od komada stvrdnutog blata pod kožom sove.
S obzirom da je sova poznata u ptičijem svetu kao rđav platiša, kukavica odmah reče koliko će iznositi nagrada za lečenje.
« Oh, svakako, prirodno da ću platiti », uzvikivala je sova. « Samo me lečite brzo, jer me mnogo boli ». Kukavica se još uvek ustezala i nije htela da leči sovu, ali se tada umeša gavran rečima
Opširnije... [Gavran, kukavica i sova]
 
Ivica i Marica PDF Štampa
( 19 glasova )
Priče za decu - Bajke
Ivica i MaricaDrvoseča i njegova žena bili su veoma siromašni. Imali su dvoje dece, Ivicu i Maricu. Teško su živeli.
Jedno veče, dok su se umorni vraćali sa posla kući, izgubili su u šumi decu.
Ivica i Marica našli su se sami u mraku. Plakali su, ne znajući put. Silno uplašeni, prespavali su noć pod nekim stablom a ujutro su krenuli dalje.
Na proplanku usred šume naišli su na kućicu načinjenu od keksa i kolačića. Kolači su bili mamac. U kući je stanovala strašna veštica. Ona je uhvatila Ivicu i Maricu.
Veštica je gurnula Ivicu u kavez, hraneći ga da se dobro ugoji. Nameravala je da ga ispeče i pojede.
Opširnije... [Ivica i Marica]
 
Jabuka PDF Štampa
( 78 glasova )
Priče za decu - Basne
JabukaNa brdu je raslo drvo. Na njemu je visila rumena jabuka. Naišao je lopov. Popeo se na drvo i kad je hteo dohvatiti jabuku, grana se zatresla i jabuka je rekla: "Nisam ja za tebe".
Otkinula se, pala na zemlju i počela se kotrljati niz brdo. S proplanka su jabuku videli čobani.
-Gle lepe jabuke! Nastala je svađa oko toga ko ju je prvi ugledao. Svi potrčaše prema njoj. A jabuka reče: "Nisam za vas".
Skrene naglo i otkotrlja se dalje. Kotrljala se tako jabuka, kotrljala i naisla na dva putnika.
Opširnije... [Jabuka]
 
Koka sa zlatnim jajima PDF Štampa
( 24 glasova )
Priče za decu - Bajke
Koka koja nosi zlatna jajaMilica je bila dobra ali siromašna devojčica. Pošto je bila tako dobra, jednog dana čarobnjak joj pokloni lepu belu kokošku.
Sutradan Milica je otišla u kokošinjac da vidi da li je bela koka snela jaje za doručak, ali...
Ali koka nije snela obično, već zlatno jaje. Jaje od čistog zlata! Presrećna, Milica je otrčala do svoje mame da joj pokaže jaje pa su njih dve zajedno pošle kod draguljara da mu ga prodaju.
Od dobijenog novca njih dve su najzad mogle da kupe puno toga što im je trbalo: hranu, haljine i druge stvari. Medutim čim se obogatila, Milica je postala neprijatna devojčica, pa je jednom čak iz kuće izbacila dečaka koji joj je tražio komad hleba.
Dan posle tog ružnog postupka, Milica je kao i svako jutro otišla do koke da uzme novo zlatno jaje. Ali ovog puta, umesto zlatnog jajeta, Milica je našla nekoliko slupanih jaja.
Opširnije... [Koka sa zlatnim jajima]
 
Lepotica i zver PDF Štampa
( 19 glasova )
Priče za decu - Bajke
Lepotica i zverBio jednom jedan trgovac i imao četiri ćerke. Sve ih je voleo, ali najmlađa, po imenu Lepotica bila mu je najdraža. Jednoga dana, potpun osiromašen, krenuo je na put radi poslova, obećavši ćerkama da će im s puta doneti poklone. Starije sestre tražile su skupocene stvari, a Lepotica je želela samo jedan cvet. 
Poslovi su išli loše i jadni čovek, vraćajući se noću kući, usnegu izgubi put. Lutajući tako, iznenada se nađe ispred neke prekrasno osvetljene palate.
Opširnije... [Lepotica i zver]
 
Lesin veliki prijatelj PDF Štampa
( 43 glasova )
Priče za decu - Basne
LesiNaša velika kuja Lesi ima vrlo čudnog prijatelja. Taj prijatelj je velika žaba, koja ima običaj da vrlo zadovoljno sedi na velikom listu lokvanja, u bari i krekeće.
Sedi tako Lesi na zelenoj livadi, pored bare, sa svojim štenetom i sa puno ljubavi gleda žabu Kreku. A znate li zašto? Jednom prilikom Lesino štene, igrajući se, upalo je u baru. Majka Lesi je upravo otišla u kupovinu. Štene je bilo još sasvim maleno i nije znalo da pliva. Praćkalo se i plakalo od jada, a to je čula Kreka. Odmah je shvatila da je štene u opasnosti i počela je da krekeće što je glasnije mogla. Skakala je tamo-amo i pravila strašnu galamu.
Opširnije... [Lesin veliki prijatelj]
 
Leteća lađa PDF Štampa
( 11 glasova )
Priče za decu - Bajke
Leteća lađaBili jednom davno stari deka i baka pa imali tri sina: dva pametna, a treceg glupog. O pametnima su se brinuli, baka im je svake nedelje davala bele kosulje, a glupog su svi grdili, ismevali ga, u crnoj prljavoj kosulji, bez pantalona. Kad mu daju - on jede, kad mu ne daju - gladuje. Jednog dana stize obavestenje: Car je naredio da svi ljudi iz kraljevstva budu kod njega na rucku, i ko sagradi ladju koja moze da leti, pa doleti tom ladjom, tome ce Car dati svoju kcer za zenu.
Opširnije... [Leteća lađa]
 
Lisica i gavran PDF Štampa
( 100 glasova )
Priče za decu - Basne

Lisica i gavranGavran je negde ukrao komad sira i s njim u kljunu, sleteo na jednu visoku granu. Lisica, koja je slučajno naišla tu, odlučila je da mu uzme taj komad sira. Zato je rekla gavranu:
- "Kakve divne, sjajne oči imaš, a tek kako ti je prekrasan vrat ... Šteta što tako lepa ptica mora uvek cutati, jer ne ume da peva".
Gavran, koji je ovim rečima bio neobično polaskan, htede da pokaže lisici da ume i pevati.

Opširnije... [Lisica i gavran]
 
Lisica i roda PDF Štampa
( 151 glasova )
Priče za decu - Basne
Lisica i rodaLisica je odlučila da se našali sa svojom prijateljicom rodom. Pozvala ju je na ručak i iznela pred nju neku retku supu u plitkom tanjiru. Takav ručak se mogao samo polizati, a roda nije mogla ni kap da uhvati kljunom. Lisica se pretvarala da joj je jako žao što se rodi nije dopao ručak, pa se gladna vratila kući.
Sledećeg dana lisica je bila rodin gost. Zadovoljna i nestrpljiva požurila je rodinoj kući, jer je bila gladna.
Opširnije... [Lisica i roda]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 5

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.