Priče za decu
Ljuti papagaj PDF Štampa
( 13 glasova )
Priče za decu - Bajke
Papagaj"Pogledaj," reče otac kćerci, dok su zajedno razgledali zoološki vrt.
"Vidi, ovo je papagaj!"
Nena je gledala, razrogačivši oči, šarenu pticu, koja je stajala na prečki. Nešto tako lepo još nikad nije videla. "Samo, kljun joj je kriv. Zar ti se ne čini da je tako, tata?" upitala je oca.
A znate šta se onda dogodilo? Odjednom je čula kreštavi glas:
"Misliš da je to ružno , dete, a ti i nemaš kljun. Sve što imaš to su te strašne duge tanke noge, ha, ha , ha!"
Nemate pojma kako je to uplašilo malu Nenu... Pripila se uz oca, koji joj je pričao da papagaji mogu da govore i da se ljute, ako im neko kaže da nisu lepi. Papagaj je ptica koja može da govori i da se ljuti, a to Nina nije znala. Njoj je ta ptica bila odvratna i ona je poželela da odmah idu kući.
Tako Nina nije videla ništa od celog lepog zoološkog vrta, osim velikog šarenog ljutog papagaja.

 
Lov na patke PDF Štampa
( 6 glasova )
Priče za decu - Bajke

Lov na patke"Bio sam gost u dvorcima u okolini Petrograda i mogao sam se uputiti u lov, kad, gde i kako sam hteo, a to mi je, kako znate, dragi prijatelji, bilo uvek  važno.

U lovu jednoga dana dospeh na neko jezero na kome se igralo nekoliko tuceta pataka. Nažalost plivale su raštrkane, daleko jedna od druge, tako da sam jednim hicem mogao ubiti tek jednu jedinu patku. S dovoljno patrona u džepu to i ne bi bila prevelika nesreća. Ali u kremenjači sam imao još samo jedan, poslednji naboj, a najradije sam ih hteo imati sve.

Opširnije... [Lov na patke]
 
Lukavi zec i magarac PDF Štampa
( 33 glasova )
Priče za decu - Basne
Lukavi zec i magaracLisica je imala jedno malo polje na kome su rasle velike i ukusne lubenice. Jednog jutra, otkrila je da je neko u toku noći ukrao nekoliko najzrelijih lubenica. Vidi, vidi, pomisli lisica, tajanstveni lopov je napravio rupu na ogradi i ušao kroz nju.
- Lopove jedan, srediću ja već tebe! Dajem ti svoju reč!
Rekavši to, lija napravi lukavu zamku. Uze jako uže i zaveza ga za vrh jedne grane. Od drugog kraja užeta napravi omču i postavi je na zemlju kod otvora u zidu. Onaj ko bude ušao kroz rupu biće uhvaćen u zamku i visiće naglavačke.
Opširnije... [Lukavi zec i magarac]
 
Mačak u čizmama PDF Štampa
( 31 glasova )
Priče za decu - Basne
Macak u cizmamaBio jednom jedan stari mlinar i imao tri sina. Na samrti, on ih pozva da im ostavi ono što je imao. Najstarijem sinu dade mlin, drugome magarca, a najmladem mačka. I tako siroti mladić uze mačka i pođe u svet. 
Ubrzo je otkrio da njegov mačak nije običan. Umeo je govoriti, znao je mnoge veštine, a nosio je čarobne čizme koje je ukrao jednim divu. 
-Gospodaru, učinit ću te bogatim. Od sada, kad te neko pita, reci da si Markiz od Karabasa - rekao je mačak začuđeno mladiću i poveo ga do jednog jezera. Znao je da će tuda uskoro da prode kralj sa svitom i ćerkom i nagovorio je gospodara da uđe u vodu i pretvara se da se davi.
Opširnije... [Mačak u čizmama]
 
Magarac, vo i seljak PDF Štampa
( 31 glasova )
Priče za decu - Basne
Magarac vo i seljakBio jednom jedan bogati seljak koji je razumeo jezik životinja. U jednoj od njegovih štala živeli su vo i magarac. Svake večeri vraćao se vo posle teškog rada na njivi i nalazio magarca, kako udobno izvaljen na mekom svežem senu, gricka sargarepu.
"Ala si ti sretan" gunđao je vo, "nikad ti seljak ne sedi na leđima. Ti baš vodiš lak život, dok ja moram celi dan da radim." Tad seljak ču odgovor magarca volu:
"Pretvaraj se da si bolestan. Nemoj ustati čak ni ako te udaraju. Tako se možeš nekoliko dana odmoriti."
Opširnije... [Magarac, vo i seljak]
 
Mala Sirena PDF Štampa
( 75 glasova )
Priče za decu - Bajke
Mala sirenaU dubini okeana u prekrasnoj palati boravio je kralj svih mora. Imao je puno kćeri, ali najmlađa, Mala Sirena bila mu je najmilija. I pored svih lepota morskih dubina, Mala Sirena je odlazila na površinu mora. Divila se plavetnilu neba, sjaju sunca, bojama drveća i bila nesrećna u svom svetu. Mučila je čežnja za životom na kopnu. Uzalud su je otac i sestre nagovarali da odustane od te želje govoreći joj kao je surov i okrutan svet na kopnu.
Jedne noći, krišom se popela na površinu. More je bilo burno, a veliki talasi su se obrušavali na veliki jedrenjak koji je tonuo. Privučena talasima, Mala Sirena ugleda mladića koji se davio. Bez razmišljanja je doplivala do onesvešćenog mladića i izvukla ga na obalu.
Opširnije... [Mala Sirena]
 
Medved Bucko PDF Štampa
( 44 glasova )
Priče za decu - Basne
Medved BuckoMajka Medvedica nazvala je svog najmlađeg sina Bucko. Okrugao kao lopta, on je bio i vrlo lenj. Svakoga jutra slala ga je majka Medvedica u šumu da bi ga navikla da se bolje snalazi u njoj, ali on to nije voleo.
Međutim, morao je najzad i to naučiti. Jednog jutra povela ga je majka tako u dugu šetnju i ostavila ga samog u šumi. Morao je bez ičije pomoći da nađe put nazad. Odjednom poče Bucko vrlo glasno da plače, tako jako da je njegova majka, preplašena, dojurila da vidi šta mu je.
Opširnije... [Medved Bucko]
 
Mlekarica PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
MlekaricaDušica je bila mnogo sretna na imanju gde je živela. Jednog dana majka joj je rekla:
"Ako pomuzes kravu i mleko prodaš na pijaci , moći ćeš da kupiš šta god hoćeš tim zarađenim novcem".
Dušica je napunila krčag pa se pozdravila s majkom.
"Cao mamice"!
Pošla je sva radosna misleći na to što će kupiti. Na pola puta je zastala da bi na mostiću maštala o tome što će kupiti.
"Znam šta ću kupiti"! -Govorila je dok je maštala.
Opširnije... [Mlekarica]
 
Na putu do vetrenjače PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke

Na putu do vetrenjaceJednog dana poslala mati sina da iz obližnje vetrenjače donese dve merice heljde. To beše prvi put da mu je poverila ovakav zadatak. Dečak je bio već dovoljno odrastao za takvo nešto, ali je bio slabouman i zaboravan, pa je mati izbegavala da ga opterećuje.

-Jesi li dobro upamtio šta treba da tražiš od mlinara? - upita ga majka poslednji put pre polaska.

-Jesam - odgovori dečak potvrdno.

-Ponavljaj stalno u sebi: "dve merice heljde, dve merice heljde", tako nećeš zaboraviti.

Opširnije... [Na putu do vetrenjače]
 
Nemušti jezik PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
Nemusti jezikU nekakva čoveka bio jedan čoban koji ga je mnogo godina verno i pošteno služio. Jednom, idući za ovcama, čuje u šumi neku pisku, a ne znadijaše šta je. Na taj glas otide on u šumu da vidi šta je. Kad tamo, ali se zapožarilo, pa u požaru zmija pišti. Kad čoban to vidi, stane da gleda šta će zmija raditi, jer se oko nje sa sviju strana bilo zapožarilo, i požar se jednako k njoj primicao. Onda zmija poviče iz požara: „Čobane, zaboga, izbavi me iz ove vatre!" Onda joj čoban pruži svoj štap preko vatre, a ona po štapu izađe, pa njemu na ruku, pa po ruci domili do vrata i savije mu se oko vrata.
Opširnije... [Nemušti jezik]
 
Palčić PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Bajke
PalcicJedne večeri siromašni šumar poveri se svojoj ženi da će sutradan morati da ostavi njihovu sedmoricu dečaka u šumi jer nije imao dosta novca da ih sve prehrani.
Palčić, najmlađi i najdovitljiviji od sedmorice braće, čuo je te reči, a sutradan, idući kroz šumu sa ocem i braćom, svaki čas je bacao mrvice hleba da bi po tom tragu mogao da nađe put do kuće. Dok su se uspinjali jednom stazom, primetiše da im je otac nestao i uhvati ih strah, ali Palčić ih je hrabrio, uveren da će pronaći put povratka. Nažalost, ptice behu pojele sve mrvice koje je on bacao. Ipak, u daljini ugledaše osvetljene prozore neke kuće.
Opširnije... [Palčić]
 
Pepeljuga PDF Štampa
( 121 glasova )
Priče za decu - Bajke
PepeljugaBila jednom jedna ljupka devojka, koja je živela sa svojim trima ružnim polusestrama. Ona je morala celu kuću sama da sprema i da ih služi dan i noć. Iako je bila nagrađivana samo psovkama, ostala je verna. Spavala je u kuhinji, pored vatre, nosila je samo dronjke. Jednoga dana stigao je glas da se sve devojke u zemlji pozivaju na veliki bal, koji će biti održan u kraljevom dvoru. Tada će princ izabrati jednu devojku sebi za ženu.
Sestre su bile ushićene i spremale su nove haljine. Satima su stajale pred ogledalom, ulepšavajući se i najzad su bile spremne za polazak. "Pepeljugo", viknule su joj pred polazak,"mi idemo na bal, a ti požuri da završiš sav posao, pre nego što pođeš na spavanje!"
Opširnije... [Pepeljuga]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>

Strana 3 od 5

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.