Priče za decu
Petar Pan PDF Štampa
( 23 glasova )
Priče za decu - Bajke
Petar PanVendi je često čitala svojoj braći o doživljajima Petra Pana, pa se nije naročito iznenadila kada se kraj njene postelje pojavio taj mladi zeleni vilenjak. Petar Pan je nagovorio Vendi i njenu braću da polete zajedno s njim u pustolovnu u zemlju mašte.
Ali u toku putovanja gusarski Kapetan Kuka, najveći neprijatelj Petra Pana, opazi malu družinu i stade da je gađa iz brodovskih topova. Vendi i njena braća skloniše se na jedno ostrvo. Ali tu ih zarobiše indijanci, zajedno sa izgubljenom decom, prijateljima Petra Pana. Da bi oslobodio svoje prijatelje, Petar Pan spase princezu Lili, kćer indijanskog poglavice, koju je bio zarobio Kapetan Kuka.
Opširnije... [Petar Pan]
 
Pinokio PDF Štampa
( 28 glasova )
Priče za decu - Bajke
PinokioBio jednom jedan drvoseča po imenu Djepeto koji nije imao dece.
Da se ne bi osećao usamljeno, on je jednog dana izdeljao lutka od drveta, napravio mu šešir od mekane sredine hleba i odelo od hartije, pa mu dade ime Pinokio ... Zamislite sada Ćepetovo iznenađenje kada je video da njegov lutak govori i hoda kao pravi dečak.
Cepet je rešio da Pinokija lepo vaspita. Prodao je svoj kaput da bi mu kupio bukvar i poslao ga u školu kao pravog dječaka.
Ali na ulici Pinokio začu cirkusku muziku, pa kako mu se nije išlo u školu-prodade bukvar, kupi ulaznicu i pođe da gleda predstavu, iz prikrajka su na njega motrila dva nevaljala drugara, mačak i lisac.
Opširnije... [Pinokio]
 
Priča o džungli PDF Štampa
( 11 glasova )
Priče za decu - Bajke
Prica o dzungliU vreme dok je džungla još bila tiha i tajanstvena, ženkapantera po imenu Bagira često se dugo šetala prašumom. Jednog jutra, za vreme šetnje, Bagira začu dečji plač koji je dolazio s obale reke. Oprezno se približila obali i .... 
-Pa to je dečak! -Uzviknu iznenađeno. 
Bagira odluči dečaka odnese vučici koja je imala mladunče.Hranila ga je i brinula se o njemu kao da je njeno. 
Oduševljeni što imaju još jednog člana porodice, nazvaše gaMogli.
Opširnije... [Priča o džungli]
 
Princeza na zrnu graška PDF Štampa
( 7 glasova )
Priče za decu - Bajke

Princeza na zrnu graskaJednom davno življaše princ koji je želeo da se oženi princezom. Međutim, morao je biti siguran da je njegova izabranica prava princeza. Putovao je širom sveta kako bi je pronašao, ali nikgde nije uspeo naći ono što je želeo. Naravno, bilo je princeza, ne zna im se broj, no ni za jednu od njih ne mogaše biti ubeđen da je prava. Kod svake je uvek nalazio nešto što nije bilo na mestu. Na kraju se vratio kući veoma smrknut i žaloban, jer je neiskazivo žudeo da provede vek sa izistinskom princezom.

Opširnije... [Princeza na zrnu graška]
 
Putnici i medved PDF Štampa
( 39 glasova )
Priče za decu - Basne
Putnici i medvedIšla jednom dva prijatelja kroz šumu, kad se odjednom pred njima pojavi medved. Jedan od njih pope se hitro na drvo, dok njegov prijatelj, koji je znao da protiv te životinje ne može ništa da učini, leže na zemlju i napravi se da je mrtav.
Medved priđe bliže, a čovek zadrža dah, dok mu je medved njuškao nos i uši. Konačno, medved odgega i kad je iščezao siđe čovek sa drveta. "Šta ti je to šaputao medved na uvo"? hteo je da zna, a prijatelj mu odgovori: "Medved mi je rekao da nikad više ne putujem sa prijateljem koji će me napustiti kad zapreti opasnost!"
 
Ružno pače PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Basne
Ruzno paceJednog dana, na seoskom imanju izleglo se iz jaja nekoliko lepih žutih pačića. Mama patka ih je sa ponosom gledala, čekajući da se iz poslednjeg, velikog jajeta izleže još jedno. Koliko je njeno razočarenje bilo kada se pojavilo veliko, nezgrapno pače, potpuno drugačije od ostalih. Oh, kako je ružno"! uzdahnula je patka. Ipak, kao i svaka majka, ubrzo je zavolela svoje veliko, ružno pače, pa ga je vodila i hranila kao i ostalu decu. Međutim, to nije bilo dovoljno. Susedi su se svi redom smejali ružnom pačetu, rugali su mu se, zlostavljali ga i tukli, sve dok ga jednog dana, u odsustvu patke, nisu oterali od kuće.
Opširnije... [Ružno pače]
 
Rđava šala PDF Štampa
( 16 glasova )
Priče za decu - Bajke
Rdjava salaBilo jedno čobanče. Ono je mislilo da sme lagati u šali, pa stane jednom vikati: "Vuci! Vuci! Pomagajte, ljudi!"
Kad su mu drugi čobani dotrčali u pomoć, ono im se smejalo kako ih je prevarilo.
Jedanput zaista dođu vuci, a ono opet stade vikati: "Vuci! Vuci! Pomagajte, ljudi!"
Ali mu sad čobani nisu došli u pomoć jer su mislili da ih opet vara. Vuci mu napadnu ovce i mnoge pokolju.
Ko jedanput slaže drugi put mu se ne veruje.

 
Šeherzada PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke
SeherzadaU jednoj zemlji Dalekog istoka živeo je nekad jedan kralj, koji je svake noći uzimao novu ženu i sledećeg jutra naređivao da je pogube.
Posle nekog vremena ljudi su postali smrtno uplašeni, jer je dolazio red i na njihove kćeri da po jednu noć budu kraljice. Tada kćer kraljevog savetnika, koja je bila mudra kao i njen otac, zamoli oca: "Dozvoli da postanem kraljeva žena i da povedem sa sobom svoju sestru kao pratilju."
Njen otac je bio zapanjen ovom molbom , ali je znao da je njegova kćere toliko mudra da bi mogla učiniti i kraj tom strašnom kraljevom ponašanju.
Opširnije... [Šeherzada]
 
Snežana i sedam patuljaka PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Bajke
Snezana i sedam patuljakaBilo je to jednom davno usred zime. Kraljica je vezla kraj otvorenog prozora, napolju je padao sneg. Kako je nepazljivo pogledala u daljinu, ubode se iglom u prst i u sneg padose tri kapi krvi.Posto je crvenilo tako lepo izgledalo u snegu, ona pomisli:


„Zelim da imam dete sa kozom belom kao sneg, obrazima rumenim kao krv i kosom crnom kao ebanovina.“ Ni godinu dana nije proslo a kraljici se ispunila zelja, rodila je cerku bas kakvu je pozelela – sa kozom belom kao sneg, obrazima rumenim kao krv i kosom crnom kao ebanovina.
Opširnije... [Snežana i sedam patuljaka]
 
So i sunđer PDF Štampa
( 7 glasova )
Priče za decu - Bajke
So i sundjerMagarac nosio vreću soli. Kad je prelazio preko reke, okliznuo se i pao u vodu. Čim je ustao i pošao oseti da mu je teret mnogo lakši.
-Baš je dobro,
-reče magarac
-uvek ću tako raditi.
Posle nekog vremena magarac je opet prelazio preko reke. Na leđima je nosio veliki naramak sunđera. On je pomislio da opet olakša teret, pa opet leže u vodu. Ali, kad ustade, teškom mukom izađe na obalu.

 
Tri nevaljala majmuna PDF Štampa
( 14 glasova )
Priče za decu - Basne
Tri nevaljala majmunaU nekoj šumi u Africi raslo je neobično veliko drvo. Bilo je to zaista ogromno drvo s neobično debelim granama. Svi su ga zvali majmunsko drvo, jer su na njegovim granama živela tri majmuna: Flap, Flip i Flop. Sa njima su roditelji imali neobično mnogo muke, jer su sva trojica bili veoma nevaljali. Klimajući glavom, njihov otac je često govorio: "Zaista su nestašni momci." Međutim, njihova majka, nije mogla da se ne smeje njihovim nestašlucima.
Jednog dana sva trojica su nestali. Kad se nisu pojavili ni za vreme obroka, svi su majmuni postali vrlo zabrinuti.
Stoga se stari majmun, njihov otac, digao da ih potraži. Ugledao ih je posle dosta traženja. Uzviknuo je od iznenađenja: "Gle ti njih. Ko bi ikad pomislio da će se popeti samoj žirafi na vrat!"
Opširnije... [Tri nevaljala majmuna]
 
Tri praseta PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Basne

Tri prasetaNekada davno na obodu jasenove šume rasla su tri praseta. Rođeni od iste krmače bejahu braća odrasla u istom oboru. Kada stasaše nastupio je čas da se osamostale i zasnuju dvoj dom. Kako su bili prilično vezani jedan za drugoga odlučiše da svoje nove kuće podignu u susedstvu. Na taj način bi se uvek mogli naći u nevolji jedni drugima.

Makar bejahu braća među sobom su se razlikovali. Najstariji prasac beše marljiv i okretan. Neprestano je u džepu svog radničkog mantila nosio klješta i čekić. Vasceli dan je majstorisao i popravljao kojekakve sprave i predmete, ili od delova starih sklapao nove.

Opširnije... [Tri praseta]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>

Strana 4 od 5

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.