Priče za decu
Trnova ružica PDF Štampa
( 87 glasova )
Priče za decu - Bajke
TrnoruzicaPosle niza godina ispunla se životna želja jednog kralja i kraljice i dobili su kćer. Pozvali su na krštenje sve, pa i sedam vila, koje su živele u zemlji. Bio je običaj da vile požele novorođenčetu sve vrline i najlepše osobine. U stvari, bila je još jedna vila, ali ona je bila tako stara, da su je svi zaboravili. Kad je videla da nije pozvana, vila se naljuti i ode u dvor puna srdžbe. Šest vila već je bilo izrazilo svoje želje, kada se stara vila pojavi i viknu: "Ona će se ubosti na vreteno i umreti! "Svi su bili zaprepašćeni, ali sedma vila istupi i reče: "Ja ne mogu ovu želju da poništim, ali moja želja je da ona ne umre, nego da spava sto godina, dok ne dođe princ koji će je probuditi iz sna!"
Kralj je hteo da spreči da se ova želja ikad ostvari, pa je naredio da se sve preslice i vretena u zemlji spale.
Opširnije... [Trnova ružica]
 
U cara Trojana kozije uši PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
U cara Trojana kozije usiPostojao je nekada jedan car po imenu Trojan, a imao je uši kao koza. Svakoga jutra, kad bi ga brijač brijao, car bi ga pitao da li ima na njemu nečega čudnoga. Svaki brijač bi rekao da vidi na caru kozije uši i svakog takvog berberin car bi naređivao da odmah pogube. Uskoro je u celom carstvu ostao svega jedan brijač-berberin majstor. No, na sreću ovog berberina majstora, on se iznenada istinski razboli i umesto njega u dvor pođe njegov učenik.
Opširnije... [U cara Trojana kozije uši]
 
Veverica i pčela PDF Štampa
( 15 glasova )
Priče za decu - Basne
VevericaNeka pčela je bila mnogo žedna. Slete na potok da se napije vode. Stade na jedan kamen i poče : srk, srk, srk! Ali,beše se mnogo nagnula, pa se okliznu i pade u vodu.
-Jao, jao pomozite! -zvala je pčelica.
Opazi to jedna veverica na drvetu pa odlomi grančicu i pruži je pčelici:
Hej, pčelice, drži se! - povika veverica.
Pčelica polako, polako pope se na grnčicu i osuši krila. Zatim se lepo zahvali i odlete.
Drugi put je neki lovac prolazio kroz šumu. Ugledao je vevericu na drvetu i nanišanio puškom da je ubije. Veverica se uplašila.
Ali je to videla ona pčela koja je tu skupljala med na jednom cvetu. Brzo je sletela lovcu na ruku, pa na nos: zuu, zuu!
Opširnije... [Veverica i pčela]
 
Vrabac i lisica PDF Štampa
( 12 glasova )
Priče za decu - Basne
Vrabac i lisicaPoljski vrabac je stajao na drvetu kraj svoga gnezda. U gnezdu su bili gladni vrapčići .. Otvarali su kljunčiće i vikali: "Daj meni! Daj malo meni"! A on im je stavljao u kljun po parče slatke hrane. Bili su još mali, goluždravi. Trebalo je još da rastu pa da dobiju perje.
Taman vrabac htede odleti doneti još hrane, kad ugleda ispod drveta žućkastog lukavog lisca.
-Ej, vrabce! - Povika lisac. -Sad ću da ti oborim gnijezdo i da pojedem tebe i tvoje vrabčiće!
Opširnije... [Vrabac i lisica]
 
Žaba i vo PDF Štampa
( 20 glasova )
Priče za decu - Basne
Zaba i voIz jedne bare žabe su gledale kako vo pase na livadi.
-Pazi kako je veliki i jak!-reče jedna žaba.
-He,to nije ništa. I ja mogu da se nadujem pa da budem velika kao vo
-reče druga žaba.
I poče da se naduva.
Malo posle pitala je:
-Pogledajte, jel`sam velika kao vo?
-Nisi još-rekoše žabe.
Tada žaba nastavi još da se naduva.
-A sad,kolika sam?-upita.
-Veća si, ali još nisi kao vo-rekoše.
žaba onda zape iz sve snage, nadu se i puče kao balon.

 
Zec na spavanju PDF Štampa
( 16 glasova )
Priče za decu - Basne
Zec na spavanjuNaiđe putnik kraj Kupusišta. Kad tamo spava zec.
- E, baš sam srecan! - Reče putnik.
- Zeca ću uhvatiti i prodati. Kupiću posle kokošku. Kokoška će mi snesti jaja, izleći će se pilići. Kad sve to prodam, kupiću kozicu. Kozica će rasti, a kad poraste velika imaće jariće. Sve ću ih prodati pa ću kupiti tele. Kad tele poraste i postane krava, prodaću je i kupiti ždrebe.
Opširnije... [Zec na spavanju]
 
Zla žena PDF Štampa
( 18 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zla zenaNekada davno u nekoj dalekoj zemlji setao covek sa zenom preko tek pokosene livade... Covek zadivljen lepotom prirode rece:

- Zeno, vidi kako je lepo pokosena ova livada!
Zena mu odmah odgovori:
- Nije to pokosena nego strizena livada!
A covek opet:
- Bog s' tobom, zeno! Gde si ti cula da se livada strize? Livada se kosi, evo pogledaj vide se i tragovi kosenja...
Tako su se njih dvoje ubedjivali neko vreme dok na kraju zena nije stala ispred muza i iduci unazad pocela da mu radi prstima kao kada se sece makazama ispred ociju i da vice:
Opširnije... [Zla žena]
 
Zlatna jabuka PDF Štampa
( 10 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatna jabukaJednom su bogovi priredili zabavu na planini Olimpu. Svi su bili pozvani, osim boginje svađe. Nju nisu zvali, jer je uvek izazivala nevolje. Ali je ona čula za zabavu i smislila vrlo lukavu osvetu, zato što je nisu pozvali. Bacila je među goste na zabavi zlatnu jabuku, na kojoj je pisalo: "Najlepšoj". Odmah je nastala gužva, jer je svaka boginja smatrala da baš ona treba da dobije tu jabuku, dok na kraju nisu ostale tri boginje da se i dalje prepiru oko toga koja je najlepša. Hera, vrhovna boginja, Afrodita, boginja ljubavi i Atina, boginja mudrosti.
Opširnije... [Zlatna jabuka]
 
Zlatna jabuka i devet paunica PDF Štampa
( 16 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatna jabuka i devet paunicaBio jedan car, pa imao tri sina i pred dvorom zlatnu jabuku, koja za jednu noć i ucveta, i uzre, i neko je obere, a nikako se nije moglo doznati ko. Jednom stane se car razgovarati sa svojim sinovima: „Kud se to deva rod s naše jabuke!" Na to će reći nastariji sin: „Ja ću noćas čuvati jabuku, da vidim ko je to bere." I kad se smrkne, on otide pod jabuku pa legne pod njom da je čuva, ali kad jabuke već počnu zreti, on zaspi, pa kad se u zoru probudi, a to jabuka obrana. Onda on otide k ocu i kaže mu sve po istini. Tada se ponudi drugi sin da čuva jabuku, ali i on prođe kao i onaj: zaspi pod jabukom, pa kad se u zoru probudi, a to jabuka obrana.
Opširnije... [Zlatna jabuka i devet paunica]
 
Zlatokosa i tri medveda PDF Štampa
( 26 glasova )
Priče za decu - Bajke
ZlatokosaBila jednom tri medveda. Jedan veliki medved, jedan srednji i jedan mali medved. Živeli su u slatkoj kući na kraju šume i imali jedan mali krevet, jedan srednji i jedan vrlo veliki krevet; jednu malu stolicu, jednu običnu i jednu ogromnu stolicu; jedan tanjirić, jedan tanjir i jednu tanjirčinu.
Svako jutro spremali su ogroman lonac kaše i iz njega punili tanjirić, tanjir i tanjirčinu, dok im se kaša hladla, išli bi u šetnju.
Opširnije... [Zlatokosa i tri medveda]
 
Zlatoruni ovan PDF Štampa
( 17 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zlatoruni ovanBio jedan lovac, pa kad jednom otide u lov u planinu, iziđe preda nj ovan sa zlatnom vunom. Lovac, kad ga opazi, potegne iz puške da ga ubije, a ovan se zatrči te njega pre rogovima ubije. Lovac padne na mesto mrtav, i društvo njegovo kad ga posle nađe, ne znajući ko ga je ubio, odnese ga kući i ukopa. Posle toga žena ovoga lovca obesi njegovu pušku o klin. Kad joj se sin opaše snagom, on zaište od matere onu pušku da ide s njom u lov, a mati mu je ne htedne dati govoreći: „Nipošto, sinko! Otac je tvoj poginuo s tom puškom, pa hoćeš i tebi glave da dođe?" Jednom on ukrade pušku i otide u lov. Kad dođe u šumu, onaj ovan sa zlatnom vunom iziđe i preda nj, pa mu reče: „Tvoga sam oca ubio, pa ću i tebe." A on se uplaši, pa rekne: „Pomozi Bože!", i nategne pušku i ubije ovna.
Opširnije... [Zlatoruni ovan]
 
Zmija mladoženja PDF Štampa
( 8 glasova )
Priče za decu - Bajke
Zmija mladozenjaBila jedna sirota žena koja nije imala od srca poroda pak se molila Bogu da joj da da zatrudni makar zmiju rodila. Bog joj da te zatrudni, i kad dode vreme, rodi zmiju. Zmija kako se rodi od majke odmah utece u travu i nestane je. Sirota žena jednako je žalila za zmijom i plakala gde joj Bog ispuni želju te rodi, pa joj porod pobeže neznano ni kud je ni kako je. Kad tako prode dvadeset godina onda zmija dode i progovori materi: "Ja sam ova tvoja zmijica što si me rodila pa sam od tebe u travu pobegla; sad sam, majko, došla k tebi da mi prosiš u cara devojku te da me ženiš." Mati se obraduje iznajpre kad vidi svoj porod, ali se odmah zabrine kako bi smela ona za zmiju i u svojoj sirotinji prositi u cara devojku!
Opširnije... [Zmija mladoženja]
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>

Strana 5 od 5

Ovde se nalaze najlepše priče za decu. Imamo bajke, basne, pripovetke i druče dečije priče.

Tj. ovde su najbolje priče za djecu. Ovde se nalaze bajke, basne, pripovjetke i razne dječije priče.

Ovo su poučne priče.